Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Vaļu aizstāvji cīnās ar medniekiem

Antarktiskajos ūdeņos, aptuveni 300 jūras jūdžu uz ziemeļiem no Antarktīdas piekrastes, notikusi kārtējā sadursme starp japāņu vaļu medniekiem un aktīvistiem no lielo jūras zīdītāju aizsardzības organizācijas Sea Shepherd. Abas puses sadursmē, kurā ievainoti trīs vaļu medību pretinieki, vaino viena otru.

Sadursme notikusi, kad Sea Shepherd aktīvisti, kas pārvietojās nelielās gumijas laivās, mēģinājuši apturēt japāņu harpunēšanas kuģi Yushin Maru 2, telefonsarunā ar Reuters stāstījis Sea Shepherd flotiles kapteinis Pols Votsons. Viņš informējis, ka vienam no aktīvistiem divas reizes trāpīts pa seju ar bambusa nūju, bet vēl divi savainoti ar virvēs iesietiem āķiem.

Japānas Vaļveidīgo izpētes institūts izplatījis atbildes paziņojumu, kurā uzsvērts, ka Sea Shepherd aktīvisti savās laiviņās pietuvojušies bīstami tuvu vaļu mednieku kuģim. «Viņi uz tā borta uzmeta aptuveni 30 pudeļu ar krāsu un nenoskaidrotām ķimikālijām, pēc tam, izmantojot abordāžas āķus, pietuvojās kuģim, mēģināja pārgriezt tauvas un ar tām sapīt mūsu stūri un dzenskrūvi,» sacīts paziņojumā. Tajā arī norādīts, ka aktīvisti pa skaļruni brīdināti, ka viņu rīcība kļūst pārāk bīstama, viņus mēģināts padzīt, raidot ūdens strūklu, bet pēc tam vaļu medniekiem nācies izmantot bambusa kārtis, lai atgrūstu laivas. «Iespējams, ka ar tām patiešām kādam trāpīja pa seju, taču āķus mūsu apkalpe nelietoja, aktīvisti droši vien savainojušies paši ar saviem āķiem,» skaidrojis institūta pārstāvis Glens Invuds.

AFP norāda, ka aptuveni 300 jūras jūdžu uz ziemeļiem no Mosona pussalas pašlaik manevrē trīs japāņu vaļu mednieku kuģi un Sea Shepherd kuģi Steve Iriving un Bob Barker (trešajam aktīvistu kuģim Brigitte Bardot mēneša sākumā dzinēju bojājuma dēļ nācās atgriezties Austrālijā). Vides aizsardzības aktīvisti traucē vaļu medniekiem ieņemt izdevīgākās pozīcijas, lai uzbruktu vaļiem. Kaut gan vēl 1986. gadā stājās spēkā vaļu medību aizliegums, Japāna aizbildinās ar nepieciešamību vaļus medīt zinātniskiem mērķiem, ik gadu nogalinot simtiem dzīvnieku.