Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Kidmena atgriezīsies uz Londonas teātra skatuves

Nikola Kidmena atzīst, ka uzstāšanās uz teātra skatuves viņai sagādā milzīgu gandarījumu © Scanpix

Vairāk nekā 17 gadu kopš triumfālās debijas Londonas Vestendā, austrāliešu aktrise Nikola Kidmena piekritusi atgriezties uz teātra skatuves Lielbritānijas galvaspilsētā. No 14. septembra līdz 21. novembrim viņa Noela Kovarda vārdā nosauktajā teātrī tēlos zinātnieci Rozalindu Frenklinu lugā Photograph 51. Kādā no intervijām N. Kidmena stāstījusi, ka šo piedāvājumu pieņēmusi sava pērn mirušā tēva ietekmē.

47 gadus vecā austrāliešu aktrise Vestendā debitēja 1998. gadā lugā The Blue Room. The Guardian atgādina, ka tā bija erotisku scēnu pārpilna, un viens no kritiķiem N. Kidmenas tēlojumu nosaucis par «īstu teatrālo viagru», bet dzeltenās preses izdevumi publicējuši to skatītāju vietu reitingu, no kuriem iespējams vislabāk apbrīnot aktrises atkailināto ķermeni. Ažiotāža Londonā noveda pie tā, ka vēlāk šo izrādi iestudēja arī Brodvejā, bet N. Kidmena tika nominēta vairākām Lielbritānijas teātra balvām Olivier. Starp citu, tolaik N. Kidmena nedēļā saņēma vien 400 sterliņu mārciņu, kas ne tuvu nav salīdzināms ar viņas honorāriem, piedaloties filmās.

Sarunā ar Daily Mail aktrise stāstījusi, ka esot samērā satraukta, jo labi apzinās, ka skatītāji (teātra zālē ir 20 000 vietu) no viņas atkal gaida kādu šedevru, līdzīgu The Blue Room. Viņa stāstījusi, ka pērn saņēmusi vairākus piedāvājumus piedalīties teātra uzvedumos Londonā, kurus apspriedusi ar savu tēvu Entoniju Deividu, kurš mira pagājušā gada septembrī. Viņš bijis sajūsmā tieši par Maikla Grendeidža ideju uzvest lugu Photography 51, kas vēsta par zinātnieces R. Frenklinas dzīvi. The Guardian atgādina, ka pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ķīmiķe R. Frenklina bija vienīgā sieviete zinātnieku komandā, kas 1953. gadā atklāja DNS formu – dubultspirāli. Viņas kolēģi Frēnsiss Kriks un Džeimss Votsons vēlāk par šo atklājumu saņēma Nobela prēmiju, bet R. Frenklinas ieguldījums tika faktiski ignorēts un noklusēts. «Mans tēvs bija bioķīmiķis, kurš par Frenklinu zināja visu, tieši tādēļ viņš ar tādu entuziasmu uztvēra manu iespējamo piedalīšanos uzvedumā,» stāstījusi N. Kidmena, piebilstot, ka luga stāsta par seksismu un diezgan naidīgo attieksmi pret sievieti – zinātnieci.

Lugas mēģinājumi sāksies augustā, un sarunā ar Daily Mail N. Kidmena atklājusi, ka Londonā ieradīsies kopā ar visu ģimeni – vīru dziedātāju Kītu Urbanu, meitiņām Feitu un Sandeju, kā arī māti Dženeli. «Mums vēl nepieciešams atrisināt veselu gūzmu problēmu,» viņa sacījusi, piebilstot, ka gada pirmajā pusē četrus gadus vecā Feita un sešus gadus vecā Sandeja mācīšoties vienā no Londonas skolām, turklāt ļoti iespējams, ka ģimene paliks Lielbritānijas galvaspilsētā līdz pat mācību gada beigām. Jautāta par to, kādus pasākumus Londonā viņa gatavojas apmeklēt, N. Kidmena gan sacījusi, ka, visticamāk, būs tik ļoti iegrimusi savā tēlā, ka nekādām izklaidēm laika vairs neatlikšot.

AFP atgādina, ka ar režisoru M. Grendeidžu austrāliešu aktrise sadarbojusies filmā Genius, bet līdz vasaras vidum viņa paspēs piedalīties vēl vairāku projektu pabeigšanā. Viens no tiem ir filma Lion, kas vēsta par kādu indiešu zēnu, kurš savulaik no vecākiem noklīdis pārpildītā vilcienā, pēc tam atradis patvērumu Austrālijā, bet vēlāk uzmeklējis savu ģimeni – šī lente ir par patiesiem notikumiem.