Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ASV senatori aicina Jaceņuku nedemisionēt

© Scanpix/AFP

ASV senatori Džons Makkeins un Kriss Mērfijs aicina Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku nedemisionēt, vēsta Segodņa.ua.

"Mūs uztrauc  Ukrainas valdošās koalīcijas izjukšana un valdības demisijas paziņojums. Saprotot, cik svarīgas ir ārkārtas parlamenta vēlēšanas valstī, uzskatām, ka galvenā  prioritāte Ukrainai ir uzvara pār Krievijas atbalstītajiem separātistiem un valsts drošība, kā arī  svarīgu ekonomisko reformu veikšana. Šīs svarīgās problēmas prasa nacionālo vienotību un starptautisko atbalstu. Mēs uzskatām, ka Ukrainas valdība premjerministra Jaceņuka vadībā veikusi milzīgu darbu, lai izvestu valsti no krīzes. bet darbs vēl nav galā. Ceram, ka premjerministrs paliks savā amatā. ASV turpinās darīt visu, lai garantētu nepieciešamās palīdzības sniegšanu kā no ASV, tā arī starptautiskās sabiedrības puses," teikts senatoru paziņojumā.

Savukārt,Ukrainas prezidents Petro Porošenko lūdzis parlamentu piektdien sarīkot uzticības balsojumu valdībai, paužot cerību, ka pēc premjerministra Arsēnija Jaceņuka demisijas kabinets varēs turpināt darbu.

"Es ceru, ka spēcīgās emocijas norims un tās uzveiks vēsais saprāts un atbildības sajūta, un viss Ukrainas kabinets varēs turpināt darbu," norādīts prezidenta ceturtdienas vakarā izdotajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Jaceņuks ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no amata, savu lēmumu pamatojot ar valdošās koalīcijas izjukšanu un to, ka tiek bloķētas valdības iniciatīvas.

Valdošā parlamenta koalīcija "Eiropeiskā izvēle" ceturtdien oficiāli pārtrauca darbību, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai.

Par Ukrainas pagaidu premjeru iecelts līdzšinējais vicepremjers un reģionālās attīstības ministrs Volodimirs Groismans.