Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Janīna Kursīte: tā neesmu es!

© f64

Janīna Kursīte Latgalē un Janīna Kursīte Kurzemē – iespējams, vārdamāsu starts Saeimas vēlēšanās dažādu partiju sarakstos ir tikai sakritība, taču vasaras sākumā ar blīkšķi no Vienotības aizgājusī folkloriste un valodniece Janīna Kursīte-Pakule uzskata, ka politikā šādas sakritības nemēdz būt.

Ilze VEĢE

Piesakoties 12. Saeimas vēlēšanām, partijas sākušas gatavot deputātu kandidātu sarakstus un savus politiķus šonedēļ uz starta līnijas izlicis arī koalīcijas vadošais spēks Vienotība. Tiesa, līdztekus tādiem prognozējamiem partijas līderu uzvārdiem kā Āboltiņa, Latkovskis, Zaķis Latgales sarakstā pēkšņi ir atrodams arī Janīnas Kursītes vārds, lai gan vēl pavisam nesen šī politiķe pameta Vienotību, lai pievienotos nacionāli radikālākai kustībai.

Vaicāta par pēkšņo grēku nožēlošanu, J. Kursīte uzsver - Vienotības sarakstā iekļautā persona ir viņas vārdamāsa, ar kuru folkloristei neesot nekāda sakara. «Es esmu multifuncionāla un gribu aptvert visu labējo partiju spektru,» ironizē Janīna Kursīte, taču nopietni piebilst: «Tā, protams, neesmu es! Neticu nejaušībām. Politikā šādas sakritības ir reti iespējamas.» Bijusī Vienotības frakcijas deputāte arī neslēpj: viņa ir saņēmusi daudzu paziņu zvanus ar vaicājumu, kurā īsti sarakstā tad folkloriste būs meklējama. «Es startēšu Nacionālās apvienības rindās, Kurzemes sarakstā ar septīto kārtas numuru. Savukārt Vienotības Latgales sarakstā iekļautā Janīna Kursīte līdz šim nav bijusi aktīva partijas biedre. Nekad neesmu viņu satikusi kongresos. Tas, kāpēc pēc manas aiziešanas no Vienotības šāda persona pēkšņi parādās partijas listē, lai paliek uz viņas pašas sirdsapziņas. Es savai vārdamāsai tikai varu novēlēt – ja kāds vēlētājs par viņu nobalsos, domājot, ka tā esmu es, tad nevajadzētu šo uzticību izmantot nelietderīgi. Dzīvē esmu pārliecinājusies, ka labs tiek atdarīts ar labu, bet sliktās lietas vienmēr atgriežas,» pauda folkloriste.

Tikmēr partijas Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sarunā ar Neatkarīgo atspēko visus pārmetumus. Latgalē pieteiktā Janīna Kursīte neesot Vienotības biedre, bet gan Daugavpils domes priekšsēža Jāņa Lāčplēša partijas biedre, kura savā reģionā ir bijusi aktīva arī iepriekš. «Viņas pieteikšana Saeimas vēlēšanām nav nedz atriebība, nedz iespītēšanās vai tukšas čaulas pieteikums tikai dēļ uzvārdu sakritības. Vienotības sarakstā iekļautā Janīna Kursīte ir Daugavpils novada domes deputāte, Kultūras un izglītības komitejas vadītāja, līdz šim strādājusi Latvijas Lauku konsultāciju centra Daugavpils nodaļā un ir bijusi aktīva politikā. Tiesa, lai mēs būtu līdz galam korekti pret folkloristi, es pat rosināju vēlēšanu sarakstā iekavās pie Janīnas Kursītes uzvārda ierakstīt – «cita». Taču šāda iespēja netiek pieļauta,» klāstīja Dz. Zaķis.

Jāpiebilst, ka vēlēšanu sarakstos regulāri rodas zināms juceklis ar vārda un uzvārda brāļiem. Tā, piemēram, 11. Saeimas vēlēšanām tika pieteikti seši Bērziņi, no kuriem trīs – Andri. Tāpat sākotnēji bija sarežģīti orientēties starp diviem politiķiem Dombrovskiem ar iniciāli V., no kuriem viens bija Vienotības premjerministrs Valdis, bet otrs – Zatlera Reformu partijas biedrs Vjačeslavs. Vairākās vēlēšanās ir startējusi arī politiķe ar skaļu uzvārdu Ušakova. Savukārt ceļu uz lielo politiku, tostarp, pateicoties saviem uzvārdiem, ir atraduši arī Alfrēda Rubika un Jāņa Petera dēli.