Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Deivids Kamerons aicina NATO pārskatīt atteiksmi pret Krieviju

© scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons brīdinājis NATO par potenciālajiem kara draudiem no Krievijas puses un aicinājis NATO vadību pārskatīt atteiksmi pret Krieviju,vēsta Reuters.

Deivids Kamerons vēstulē, kas nosūtīta  NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam un 28 dalībvalstu līderiem, asi kritizē Kremļa lēmumus Krimas pievienošanā, kā arī vaino Krieviju ieroču piegādē Ukrainas separātistiem.  Kamerons aicina NATO valstis, kuras aprīlī paziņoja par jebkādu sadarbības pārtraukšanu ar Krieviju iet savos lēmumos vēl tālāk

"Sešus mēnešu pēc Ukrainas - Krievijas krīzes sākuma mums jāpieņem ilgtermiņa lēmumi, lai spētu maksimāli ātri atbildēt uz jebkuriem draudiem, spētu nomierināt tos mūsu alianses locekļus, kuri uztraucas par savu drošību un novērstu jebkādu agresiju no Krievijas puses,2014.gadā pasaule ir neprognozējamāka nekā jebkad agrāk un mēs tiekamies vēl vienā alianses izšķirīgā brīdī," raksta Kemerons. "Afganistānā mūsu kaujas misija tuvojas beigām. Austrumos Krievija ar savu nelikumīgo Krimas aneksiju un agresīvo Ukrainas destabilizāciju ir saplēsusi instrukciju grāmatu. Dienvidos nestabilitātes loks stiepjas no Āfrikas ziemeļiem un Sāhelas līdz Sīrijai, Irākai un plašākiem Tuvajiem Austrumiem." teikts vēstulē.

Pirms gaidāmā NATO līderu samita septembrī Velsā Kemerons norāda, ka vēlas tikšanos izmantot, lai tajā tiktu panākta vienošanās par stingrāku politiku pret Krieviju, kas raidīs signālu, ka alianses dalībvalstis nevar iebiedēt.

"Mums ir jāizmanto šis samits vienošanās panākšanai, kā NATO ir jāadaptējas, lai atbildētu uz šādiem draudiem un tos atvairītu un nodrošinātu, ka mēs turpinām mūsu biedru kolektīvo aizsardzību," norāda Kemerons.

"Mums jāpārskata ilgtermiņa attiecības ar Krieviju," raksta Kemerons. "Mums ir jāpieņem, ka pēdējo gadu sadarbība nav iespējama pašas Krievijas nelikumīgo darbību NATO kaimiņos dēļ un ir jāpārskata principi, kas vada mūsu attiecības ar Krieviju."

Kamerons rosina apstiprināt jaunu kopīgu valstu armijas mācību grafika saskaņošanu, NATO ātrās reaģēšanas spēku paplašināšanu.

2014.gadā pasaule ir neprognozējamāka nekā jebkad agrāk un mēs tiekamies vēl vienā alianses izšķirīgā brīdī," raksta Kemerons. "Afganistānā mūsu kaujas misija tuvojas beigām. Austrumos Krievija ar savu nelikumīgo Krimas aneksiju un agresīvo Ukrainas destabilizāciju ir saplēsusi instrukciju grāmatu. Dienvidos nestabilitātes loks stiepjas no Āfrikas ziemeļiem un Sāhelas līdz Sīrijai, Irākai un plašākiem Tuvajiem Austrumiem.

Vēstulē Kamerons kritizē arī Krievijas reakciju uz "Malaysia Airlines" katastrofu Ukrainā. Jāatgādina, ka britu  premjerministrs jau iepriekš izteicies, arī telefonsarunās ar Krievijas prezidentu Putinu, ka pārāk daudzas pazīmes norāda uz Krievijas atbalstīto separātistu vainu šajā traģēdijā.

Sākoties krīzei Ukrainā attiecības  starp Londonu un Maskavu ir nopietni pasliktinājušās. Jāatgādina, ka Kamerons jau atteicās spiest roku Putinam Francijā notikušajās Normandijas desanta 70. gadadienas svinībās.

Reuters norāda, ka Kamerona vēstulē izteiktie aicinājumi sasaucas ar NATO spēku komandiera Filipa Bridlava teikto, ka jāpastiprina NATO bāze Polijā, lai varētu nodrošināt pēc iespējas ātrāku karaspēka reakciju pret Krievijas agresiju.

Kamerons norāda, ka Krievija, neskatoties uz Rietumvalstu mēģinājumiem jautājumus risināt dialoga veidā, NATO uzskata par ienaidnieku.

 Pēc ANO datiem Ukrainas krīzē cietuši vairāk kā 1000 cilvēku, vismaz simts tūkstoši bijuši spiesti pamest savas mājas, kas atrodas karadarbības reģionā.