Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Angela Merkele ieradusies Ukrainā

© scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele 23. auugstā oficiālā vizītē ieradusies Ukrainā, lai apspriestu jautājumu kā izbeigt asinsizliešanu Ukrainas austrumos,vēsta Itar-Tass.

Merkelei paredzēts tikties ar prezidentu Petro Porošenko, premjerministru Arsēniju Jaceņuku un vairākiem Ukrainas pilsētu mēriem, tostarp no austrumu reģiona. Viņas vizīte notiek trīs dienas pirms Minskā paredzētās Porošenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās.

 Analītiķi norāda, ka Merkeles vizītei ir "jākonsolidē Ukrainas un Eiropas Savienības pozīcijas" pirms Minskā paredzētajām sarunām, vai arī pastāv risks, ka Kremlis izmantos abu pušu nesaskaņas.

Merkelei piektdien bija telefonsaruna ar ASV prezidentu Baraku Obamu, pēc kuras abi līderi brīdināja, ka Krievijas izraisa bīstamu konflikta eskalāciju Ukrainā, tur iesūtot Krievijas militārpersonas un apšaudot Ukrainas spēkus ar artilēriju.

Telefonsarunā ar Merkeli Obama norādīja, ka konflikts Ukrainā turpinājis padziļināties kopš Malaizijas lidmašīnas notriekšanas pagājušajā mēnesī.

Obama un Merkele bija vienisprātis, ka Krievijai iesūtot konvoju Ukrainā bez Ukrainas piekrišanas ir tālāka provokācija un Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpšana, paziņoja Baltais nams.

"Viņi pauda satraukumu, ka lielais Krievijas spēku daudzums pie Ukrainas robežas, Krievijas militārā personāla klātbūtne Ukrainā un Krievijas veiktā Ukrainas teritorijas apšaudīšana ir bīstama eskalācija," teikts Baltā nama paziņojumā.

Viņi aicināja Krieviju atvilkt savus spēkus no pierobežas, izvest ieročus, tehniku un personālu no Ukrainas teritorijas un apturēt Krievijas kaujinieku, militārā aprīkojuma un bruņutransportieru ieplūšanu Ukrainā.