Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Merkele aicina izbeigt konfliktu un iestājas par decentralizāciju Ukrainā

© Scanpix/AP

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien vizītes laikā Kijevā aicināja abas karojošās puses Ukrainas austrumos vienoties par pamieru un nodrošināt efektīvu robežkontroli, lai palīdzētu izbeigt konfliktu, vēsta BBC News.

Merkele pēc sarunām ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko arī paziņoja, ka nevar izslēgt jaunas sankcijas pret Krieviju Ukrainas krīzes dēļ. "Mēs nevaram izslēgt tālāku sankciju apsvēršanu, ja lietas neprogresēs," sacīja Merkele.

 Vācijas ārpolitikas mērķis ir Ukrainas teritoriālā integritāte. Pēc Merkeles teiktā, viņas vizīte Ukrainā apliecina, ka federālā valdība un viņa personīgi atbalsta Ukrainas teritoriālo integritāti un tās labklājība ir svarīgs mērķis Vācijas politikā.

"Krimas aneksija bija netaisnīga un šās precedents var novest pie Eiropas robežu pārskatīšanas. "Šādā gadījumā katra valsts var apstrīdēt noteiktas zemes, rajonus, kas izjauks mierīgo līdzāspastāvēšanu Eiropā," norādīja Merkele.

Pēc Merkeles teiktā, Vācija aicina Ukrainu uz decentralizāciju, nevis federalizāciju, jo jēdziens "federalizācija" abās valstīs stipri atšķiras.

"Vācija iestājas par decentralizāciju. Taču ir zināmas grūtības - ja mēs runājam par vācu federalizāciju, tad Ukrainā tas tiek saprasts citādi, tas var kaitēt Ukrainas vienotībai. Tas, ko pie mums saprot kā federalizāciju, Ukrainā tiek dēvēts par decentralizāciju un tas ir tas, uz ko tiecas Ukrainas prezidents," sacīja Merkele.

Pēc viņas teiktā, tagad ir jāsper soļi, lai Ukrainas krievvalodīgie iedzīvotāji sajustu lielāku iesaisti Ukrainas lietās un paliktu kopā ar Ukrainu. "Domāju, ka šis process ir jāturpina un jārod plašs dialogs un tas būs signāls plašiem sabiedrības slāņiem, lai ieviestu Ukrainas valdības un prezidenta plānus," paziņoja Merkele.

Viņa arī paziņoja par finansiāliem pasākumiem, lai palīdzētu Ukraina enerģētikas un ūdensapgādes nozarēm un bēgļu stāvokļa atvieglošanai.

Savukārt Porošenko norādīja, ka Kijeva neziedos tās suverenitāti miera labad.

"Šodien ir pienācis laiks mieram Donbasā. Ukraina kopā ar saviem Eiropas partneriem un visu pasauli darīs visu, lai tas notiktu, taču ne uz tās suverenitātes, teritoriālās vienotības un Ukrainas neatkarības rēķina," paziņoja Porošenko.

Porošenko arī paziņoja, ka viņš ar Merkeli vienojušies par kopīga fonda izveidi Donbasa atjaunošanai.

Porošenko piebilda, ka ārstēties uz Vāciju dosies 20 vissmagāk ievainotie ukraiņu karavīri.

"Es gribu pateikties Merkeles kundzei par lēmumiem, kurus mēs šodien apspriedām. Tas ir sākums speciālam fondam, par kuru tiks paziņots donoru konferencē Eiropas Savienībā, kurā tiks atvēlēti 500 miljoni eiro Donbasa infrastruktūras atjaunošanai. Mēs visi atceramies Māršala plāna pēckara Eiropas atjaunošanai. Šodien es varu teikt, ka tas ir Merkelesplāns," paziņoja Porošenko.