Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

EP aicina atbrīvot nolaupīto Igaunijas KaPo darbinieku

© Postimees.ee

Eiropas Parlaments (EP) aicinājis Maskavu nekavējoties atbrīvot Krievijas drošības dienestu nolaupīto Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieku Estonu Kohveru, kas ieslodzīts Maskavas Lefortovas cietumā. Šī prasība ietverta kā viens no punktiem ceturtdien pieņemtajā EP rezolūcijā par Eiropas Savienības (ES) attiecībām ar Krieviju, vēsta raidsabiedrība ERR.

Kā norādījis EP ārlietu komitejas deputāts Tunne Kelams, "maksimālais, ko var izdarīt Eiropas Parlaments, ir apliecināt solidaritāti ar nolaupīto Igaunijas pilsoni un pieprasīt tūlītēju viņa atbrīvošanu". Vienlaikus viņš atzinīgi vērtējis šo dokumentu kopumā, norādīdams, ka "lietas tajā sauktas īstajos vārdos, pieminot gan "tiešu un netiešu Krievijas intervenci Ukrainā", gan "nepieteiktu hibrīdkaru", gan stingru nosodījumu Krievijas regulārās armijas izmantošanai Ukrainā.

Igaunijas valsts prokuratūra vērsusies pie Krievijas ar tiesiskās palīdzības lūgumu Kohvera lietā, lūdzot sniegt oficiālu informāciju par Krievijā nelikumīgi nogādātā KaPo darbinieka aizturēšanu un pret viņu sākto kriminālvajāšanu.

KaPo saistībā ar Kohvera aizturēšanu ierosinājusi krimināllietu par nelikumīgu pagaidu kontrollīnijas šķērsošanu pie abu valstu robežām un vardarbības lietošanu.

Pieprasījumā norādīts uz Igaunijā savāktajiem pierādījumiem, kas liecina, ka Kohvers, pildot dienesta pienākumus, 5.septembra rītā atradies Igaunijas Veru apgabalā pie Krievijas robežas, kur viņš, piedraudot ar ieroci, sagrābts un ar varu nogādāts Krievijas teritorijā, bet Krievijas oficiālās varas iestādes nav reaģējušas uz Igaunijas prasību viņu nekavējoties atbrīvot.

Krievijā Kohvers apsūdzēts spiegošanā, par ko viņam draud 10-20 gadi cietumā. Kohvers šīs apsūdzības noliedz.

ASV, Eiropas Savienība un Ziemeļvalstis jau pieprasījušas Krievijai nekavējoties atbrīvot nolaupīto KaPo darbinieku.

Jau ziņots, ka Igaunijas valsts Kohvera aizstāvībai bija izraudzījusies pazīstamos advokātus Marku Feiginu un Nikolaju Polozovu, kas cita starpā bijuši arī skandalozās pankgrupas "Pussy Riot" aizstāvji, bet Maskavas Lefortovas rajona tiesa trešdien paziņoja, ka Kohvers esot oficiāli atteicies no viņu palīdzības.

Kā uzskata Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets, šī informācija liecina, ka Kohveram nav iespēju brīvi pieņemt lēmumus.

Savukārt Feigins žurnālistiem atzina, ka Kohvera gadījums "ir tik smags, tik bezcerīgs un tik tipisks Krievijas tiesu sistēmai", ka viņš nesaskata šai lietai labu iznākumu.

Krievijas puse Kohveram iecēlusi savu advokātu - Jevgeņiju Aksjonovu.