Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Nacionāļi bezdarbniekus piespiedīs strādāt

© F64

Solot piespiest strādāt bezdarbniekus, lielākus nodokļus turīgajiem un no Saskaņas brīvu koalīciju, Nacionālā apvienība konferencē, kas sestdien notika Latviešu biedrības namā Rīgā, nosauca savus ministru kandidātus.

Gadījumā, ja likteņa ironijas dēļ apvienība nepaliks aiz 12. Saeimas koalīcijas borta, par labklājību rūpēties nacionālisti uzticēs Imantam Parādniekam. Viņš, ieskicējot savas programmas stūrakmeņus, uzsvēra, ka, nokļūstot šajā amatā, panāks, lai valsts daudz vairāk rūpējas par daudzbērnu ģimenēm, samazinot dažādus pabalstus, piemēram, bezdarbniekiem. Viņš uzskata, ka šobrīd valsts uzcītīgāk gādā par bezdarbniekiem uz daudzbērnu ģimeņu rēķina.

«Ir amorāli maksāt bezdarbniekiem pabalstus, ja ļoti labi zinām, ka laukos nav darbaspēka,» teica politiķis, piebilstot, ka ideālā variantā bezdarba pabalstu vajadzētu maksāt tikai tad, ja ir zināms, ka 20 kilometru rādiusā no bezdarbnieka dzīvesvietas nav neviena brīva darba vieta.

Savukārt partijas izvirzītais premjerministra kandidāts Roberts Zīle, skaidroja, ka, pie varas nokļūstot Nacionālajai apvienībai, tiks uzsākti procesi, lai sociāli taisnīgāk izlīdzinātu nodokļu slogu. Proti, cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem nodokļos vajadzēs maksāt mazāk, jo tiks paaugstināts neapliekamais ienākumu minimums. Tādēļ, lai saglabātu un pat paaugstinātu budžeta ieņēmumus, valdība palielinātu un pat ieviestu jaunus nodokļus un nodevas, kas būtu attiecināmi tieši uz turīgajiem valsts iedzīvotājiem, kuri pašreiz spēkā esošajā nodokļu sistēmā nodokļos maksā proporcionāli mazāk nekā pārējie iedzīvotāji.

To, ka Nacionālā apvienība šajā ģeopolitiskajā situācijā ir drošākā izvēle, partijas biedru videouzrunā pauda apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, kurš atgādināja, ka tieši apvienība panāca, lai 11. Saeimas koalīcijā nebūtu Saskaņas centra, un apņēmās darīt visu, lai arī 12. Saeimas koalīcijā tā nebūtu.

Viņš arī atgādināja, ka politiskie konkurenti ilgi smīkņājuši par apvienību, jo tā par Krievijas agresiju runājusi laikā, kad tā nebija tik uzskatāma. R. Dzintars uzskata, ka tieši partijas tālredzības dēļ apvienība ir pareizākā vēlētāju izvēle.

Partijas līdzpriekšsēdētājs, iespējams, arī atklāja, kādēļ sevi par ārkārtīgi principiālu politisko spēku dēvējošā Nacionālā apvienība reizēm ir gatava uz kompromisiem ar asi kritizēto Vienotību.

«Daudzi uzskatīja, ka mums nevajadzētu būt šajā valdībā, bet tas bija mūsu stratēģiskais mērķis iekļūt tajā un lēnām palielināt savu ietekmi [..] mēs valdībai liekam izskatīties nacionālākai,» pavēstīja politiķis.

Bez I. Parādnieka no jau esošajiem apvienības deputātiem un ministriem pie ministra nominācijas ticis arī Dzintars Rasnačs, kuram uzticēts iekšlietu ministra amats. Romāns Naudiņš, Gaidis Bērziņš un Dace Melbārde saskaņā ar apvienības plāniem saglabā savus līdzšinējos amatus – vides aizsardzības un reģionālās attīstības, tieslietu un kultūras ministra amatus.

Mazāk zināmajam Rihardam Kolam, kurš šobrīd ir Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs, partija uzticējusi ārlietas, bet finanšu ministra portfeli – Rīgas domes deputātam Andrim Pārupam, bet Mārim Andžānam – aizsardzības ministra amatu.

Izglītības un zinātnes ministrijas vadību Nacionālā apvienība vēlētos uzticēt Rīgas domes deputātam Ritvaram Jansonam, bet veselības ministra amata kandidāts ir bijušais Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs, pašreizējais Slimību profilakses un kontroles centra direktora vietnieks attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Dzintars Mozgis.