Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

EK viceprezidents Dombrovskis sāk darbu

© NRA

2. oktobrī plenārsēdē Strasbūrā Eiropas Parlaments ar 423 balsīm par (209 pret un 67 atturoties) atbalstīja jauno Eiropas Komisijas sastāvu prezidenta Žana Kloda Junkera vadībā. Jaunā Eiropas Komisijas darbu sāks, kā plānots, 1. novembrī.

Pirms balsojuma Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers iepazīstināja Eiropas Parlamenta deputātus ar komisāru kolēģiju un tās darbības programmu nākamajiem pieciem gadiem, īpaši uzsverot jauno darba organizācijas veidu, paredzot viceprezidentu koordinējošo un pārraudzības lomu.

Viceprezidenta Valda Dombrovska atbildības jomā – eiro un sociālā dialoga jautājumos – tiek uzsvērts, ka ekonomiskie un sociālie jautājumi jaunās Eiropas Komisijas darbā būs vienlīdz svarīgi. Viens no galvenajiem V. Dombrovska darba uzdevumiem būs nodrošināt efektīvu ekonomiskās un sociālās politikas koordināciju, cieši sadarbojoties ar nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāri Mariannu Taisenu, ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas lietu komisāru Pjeru Moskoviči un citiem atbildīgajiem komisāriem.

Valdis Dombrovskis plāno nodrošināt efektīvu sadarbību ar sociālajiem partneriem, regulāri konsultējoties un iesaistot tos makroekonomisko lēmumu pieņemšanas procesā gan ES, gan dalībvalstu līmenī.

Galvenā darba prioritāte ir Eiropas Savienības ekonomiskās izaugsmes veicināšana un jaunu darba vietu radīšana, vienlaikus nodrošinot, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu visi Eiropas iedzīvotāji. Lai to sasniegtu, ir jāstiprina ES un tās dalībvalstu konkurētspēja un jāveicina produktīvas investīcijas.

Sociālajā jomā viens no steidzamākajiem darbiem ir jauniešu bezdarba mazināšana un viņu veiksmīga integrācija darba tirgū, tai skaitā nodrošinot izglītības programmu atbilstību aktuālajām darba tirgus prasībām un praktiski īstenojot ES jauniešu nodarbinātības iniciatīvu. Būtiski uzdevumi ir arī nabadzības un ienākumu nevienlīdzības mazināšana gan starp ES dalībvalstīm, gan arī pašās dalībvalstīs.