Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Sudraba grib Saeimā veidot izmeklēšanas komisiju par "Citadele" pārdošanu

© F64

Bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītā partija "No sirds Latvijai" (NSL) aicinās 12.Saeimā izveidot izmeklēšanas komisiju, lai atklātu bankas "Citadele" pārdošanas darījuma aizkulises un tā iniciatorus būtu iespējams saukt pie atbildības.

NSL pieprasa nekavējoties izbeigt mēģinājumus par katru cenu un ar jebkuriem līdzekļiem vēl šīs valdības darbības laikā pārdot "Citadeli" sabiedrībai plašāk nezināmiem pircējiem, aģentūru LETA informēja politiskā spēka preses pārstāvis Mārtiņš Pozņaks.

NSL uzskata, ka arī pēc tam, kad, nevēloties parakstīt sagatavoto pārdošanas līgumu, ir atkāpies Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs un tās loceklis, mēģināt par katru cenu atrast cilvēkus, kuri tomēr būtu gatavi parakstīt šo līguma, liecina tikai par to, ka valstij neizdevīgā darījuma autoriem ir savas, plašākai sabiedrībai nezināmas un, iespējams, savtīgas intereses.

Partija arī uzskata, ka notiekošais apliecina pašreizējās valdības pārliecību, ka ar valsts īpašumu tā drīkst rīkoties pēc principa "darām, ko gribam". Līdz ar to NSL jaunajā Saeimā aicinās izveidot izmeklēšanas komisiju, lai atklātu darījuma aizkulises un tā iniciatorus būtu iespējams saukt pie atbildības.

Kā ziņots, pēc līdzšinējās PA valdes atkāpšanās Ekonomikas ministrijai jāieceļ jauna valde, bet patlaban ir atrasts tikai viens kandidāts - līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) prognozēja, ka apmēram nedēļas laikā varētu atrast otru PA valdes locekli, kuram pirms līguma parakstīšanas vēl būs ar to jāiepazīstas.

Kā ziņots, valdība šonedēļ atbalstīja finanšu konsultanta "Societe Generale" rekomendāciju noslēgt pirkuma līgumu par "Citadeles" akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir "Ripplewood " un tā dibinātājs Tims Kolinss.

Bija paredzēts, ka līgums starp PA un "Ripplewood" par "Citadeles" valsts akciju iegādi varētu tikt parakstīts šodien. Tomēr trešdien PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks iesniedza atlūgumus. Šāds lēmums pieņemts, jo PA valdes locekļi nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu, lai arī esot iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām. Spridzāns un otrs valdes loceklis pašreizējo līguma variantu parakstīt nevēlas. Pēc Spridzāna teiktā, līguma noteikumi būtu vēl jāuzlabo.

PA iepriekš informēja, ka akciju bāzes cena par visām "Citadeles" akcijām ir 98,67 miljoni eiro. Līguma projektā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.