Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Eksperti prognozē Repšes karjeras beigas

© f64

Sestdien partija Latvijas attīstībai pulcēsies kongresā, lai pārvēlētu pašreizējo valdes priekšsēdi Eināru Repši, kurš savu organizāciju nespēja ievest 12. Saeimā. Savukārt aptaujātie politologi ir vienoti – šīs būs ekscentriskā ekspremjera politiskās karjeras beigas, jo neviens investors viņā naudu vairs neieguldīs.

Pēc kraha, ko partija Latvijas attīstībai piedzīvoja sākotnēji Eiropas Parlamenta, bet vēlāk arī 12. Saeimas vēlēšanās, organizācija ir nolēmusi pārvēlēt valdi, sakot ardievas savam pamatlicējam Eināram Repšem.

Politikas eksperti Filips Rajevskis un Juris Rozenvalds, kā arī politoloģe Ilga Kreituse uzskata, ka pēc šīs neveiksmes ekspremjers vairs necelsies, jo visas viņa ideoloģiskās un harismātiskās rezerves ir izsmeltas. «Viņa politiskās karjeras finišs bija skaidri redzams jau gada sākumā, kad tika likti jaunas politiskās organizācijas pamati. Spriežot pēc ārkārtīgi vājā, apšaubāmā personāliju sastāva, varēja tikai pabrīnīties par investoriem, kas bija gatavi ieguldīt naudu šādā apriori neveiksmīgā pasākumā,» pauž F. Rajevskis, un tam piekrīt arī I. Kreituse.

«Partija savas pastāvēšanas laikā pat reitingos nespēja pārvarēt 3% barjeru, kas nozīmē, ka fiasko bija tikai laika jautājums,» turpina F. Rajevskis. Bet I. Kreituse papildina: «Einārs Repše ir kā fenikss, kurš vairākas reizes mēģinājis atdzimt no pelniem, taču gals bija neizbēgams. Viņa mūžsenā problēma ir tā, ka idejas un vēlmes ir lielas, taču praktiskie darbi izpaliek. Viņš lidinās tālu no realitātes. Einārs Repše pats nav ne radītājs, ne veidotājs. Viņš spēj vienīgi virzīt idejas, taču tikai tad, ja tās kāds finansē. Eināra Repšes gadījumā viss ir atkarīgs no finansēm, jo bez naudas, tikai idejas vārdā viņš nespēj eksistēt,» saka politoloģe, piebilzdama, «nezinu, kam būtu jānotiek, lai kāds naudas turētājs vēl kādreiz piekristu finansēt šo cilvēku.»

Viedokli atbalsta arī Juris Rozenvalds, pēc kura domām, «Einārs Repše vairs nav nedz harismātisks, nedz iedvesmojošs. Viņam būs grūti kādu aiz sevis vest un pulcēt. Viņam vairs nav cita seguma, kā tikai nauda, jo visas idejas ir izplēnējušas.» Eksperts arī piebilst: «Nezinu, vai ar šo Eināra Repšes politiskā karjera beigsies, taču finansējums, visticamāk – noteikti.»

Vaicāti par E. Repšes iespējām atrast sev cienīgu izmantojumu civilajā dzīvē, eksperti atzina – tas nebūs viegli. «Ja abstrahējas no Eināra Repšes personības, tad cilvēkam ar tādu pieredzi – bijušais premjers, finanšu, aizsardzības ministrs, kādreizējais Latvijas Bankas vadītājs – ir unikālas zināšanas, kas varētu lieti noderēt, kļūstot par ietekmīgu politisko lobiju, konsultāciju sniedzēju, privāta uzņēmuma valdes locekli, kuram ir plašas pazīšanās un kontakti. Viņš spīdoši varētu lasīt lekcijas ārvalstīs. Taču Einārs Repše pēc savas būtības ir tik ekscentrisks, ka diez vai kāds vēlēsies ar viņu stāties darba attiecībās,» saka F. Rajevskis. Savukārt I. Kreituse papildina: «Visi bijušie Latvijas premjerministri pēc politiskās karjeras beigām ir mācējuši labi iekārtoties, taču Einārs Repše ir izņēmumu cilvēks. Viņš ir parādība, kas jāņem laukā no ekspremjeru kopuma. Domāju, ka viņam atgriezties ikdienas realitātē būs ārkārtīgi grūti.»