Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Kamerons aicina radikāli iegrožot imigrāciju uz Lielbritāniju

© Scanpix/AP

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons aicina Eiropas Savienību (ES) uz imigrācijas politikas reformām, pretējā gadījumā draudot atbalstīt Lielbritānijas izstāšanos no ES, vēsta BBC News.

Viens no viņa ierosinājumiem, piemēram, paredz aizliegt ieceļotājiem četrus gadus pieprasīt virkni sociālo pabalstu.

Britu premjers Deivids Kamerons savā runā piektdien atklājis radikālus plānus imigrācijas ierobežošanai Lielbritānijā no citām ES dalībvalstīm.

Kamerons īpaši uzsver, ka migrācijas kontrole ES ir vajadzīga ne tikai Lielbritānijai, bet visam blokam. Šis jautājums turpmāk būs britu prioritāte jebkurās sarunās par valsts dalību blokā un tas neizslēdz iespēju izstāties no tā, ja briti nepanāks gribēto.

Vieni no Kamerona galvenajiem ierosinājumiem ir: aizliegt ES migrantiem pieprasīt sociālos pabalstus un nodokļu atvieglojumus pirmo četru gadu laikā tāpat aizliegt ES migrantiem pieprasīt bērnu pabalstus un nodokļu atvieglojumus par tiem bērniem, kas nedzīvo Lielbritānijā. Izraidīt migrantus no valsts, ja viņi pusgada laikā nav atraduši darbu un ierobežot migrantu tiesības vest uz Lielbritāniju savus ģimenes locekļus.

Kā norādīja Kamerons, viņš lepojas ar to, ka Lielbritānija ir demokrātiska, multinacionāla valsts, taču imigrantu apjoms pēdējos gados rada nepaceļamu slogu sabiedrisko pakalpojumu sektoram.

Pēdējo gadu imigrācijas apjomi ir lielākie kopš 2.pasaules kara, un tie uzlikuši nepanesamu slogu britu sociālajiem dienestiem. 

"Mūsu labklājības sistēmai savā ziņā vajadzētu būt kā nacionālajam klubam. Tas ir veidots no smagi strādājošu britu nodokļu maksātāju ieguldījuma. Miljoniem cilvēku dara pareizo lietu, iemaksājot sistēmā paaudzi pēc paaudzes. Tas nav pareizi, ka migranti var ierasties un uzreiz pieprasīt pilnas tiesības šajā klubā. Pateikšu skaidri, ko šīs izmaiņas nozīmē. Migrantiem no ES vajadzētu būt darba piedāvājumam pirms viņi šeit ierodas. Pretējā gadījumā britu nodokļu maksātāji viņus nebalstīs. Un kad viņi šeit sāks strādāt, viņi nedabūs pabalstus vai sociālos mājokļus pirms nebūs šeit sabijuši vismaz četrus gadus. Jā, šīs ir radikālas reformas, bet tās ir arī saprātīgas un taisnīgas reformas," pauda premjers.

Šīs idejas pavisam noteikti būs daļa no Lielbritānijas diskusijām ar Eiropas Savienību par kopienas reformām, uzsvēra Kamerons. Viņš solījis 2017.gadā rīkot referendumu par valsts palikšanu vai izstāšanos no bloka, jā nākamgad parlamenta vēlēšanās nodrošinās vēl vienu pilnvaru termiņu.

Kamerons norādīja, ka vēlas, lai šī priekšlikumu pakete tiktu ieviesta visās ES valstīs. Bet, ja tas nenotiks, tad viņš centīsies panākt vienošanos, kas attiektos tikai uz Lielbritāniju.

Kamerona „Es neko neizslēdzu” izteikums ir līdz šim viens no stingrākajiem mājieniem Briselei, ka viņš tomēr varētu atbalstīt Lielbritānijas izstāšanos. Eiropas Komisija pēc britu premjera paziņojumiem norādīja, ka ir gatava runāt ar Londonu par tās plāniem iegrožot sociālos pabalstus migrantiem no citām kopienas valstīm. Tomēr Brisele uzsvēra, ka jebkādas tādas sarunas ir jāveic „mierīgi un uzmanīgi.”

Tiek uzskatīts, ka britu premjera paziņojumi izraisīs vairāku ES līderu pretestību, ieskaitot Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kuras valsts arī ir viens no populārākajiem migrantu galamērķiem.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) pārstāvja vārdiem, Apvienotās Karalistes idejas ir daļa no diskusijas un tās ir mierīgi jāizvērtē. Viņš arī piebilda, ka tas ir nacionālo likumdošanu ziņā – cīnīties pret sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu un to atļauj arī ES likumi.