Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Eiropadomes prezidents Tusks aicina pieņemt atbildīgu stratēģiju pret Krieviju

© Scanpix/AP

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks šodien ES dalībvalstu līderu samitā Briselē aicinājis pieņemt stingru un atbildīgu stratēģiju attiecībā pret Krieviju, vēsta BBC news.

Vadot savu pirmo Eiropas Savienības (ES) līderu samitu kopš stāšanās Hermana van Rompeja vietā, paziņoja, ka vēlas arī veicināt investēšanu Eiropā.

"Mums būtu jāsūta spēcīgs signāls par mūsu gatavību tālāk atbalstīt Ukrainu, arī finansiāli, kā to šodien esam darījuši politiski, padarot esošās sankcijas pret Krimu un Sevastopoli vēl efektīvākas," žurnālistiem paziņoja Tusks.

Jau vēstīts, ka ES ceturtdien pastiprināja sankcijas pret Maskavu, aizliedzot jebkādas investīcijas Krievijas anektētajā Krimā, kā arī ierobežojot tirdzniecību ar šo Ukrainai joprojām "de iure" piederošo pussalu.

Tusks paziņoja, ka vakariņu laikā ES līderi diskutēs par stratēģiju pret Krieviju.

"Situācija prasa tūlītēju reakciju, bet, protams, mēs neatradīsim (..) ilgtermiņa risinājumu Ukrainai bez adekvātas un atbilstošas - gan stingras, gan atbildīgas - stratēģijas pret Krieviju," norādīja Tusks.

Viņš arī aicināja ES līderus atbalstīt Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera ierosināto 315 miljardus eiro lielo investīciju plānu Eiropas ekonomikas atdzīvināšanai un jaunu darbavietu radīšanai.

"Šodien mums nepieciešams vairāk investīciju, vairāk strukturālu reformu un veselīgas finansēšanas visā Eiropā," viņš piebilda.

Dodoties uz samitu, Tusks pajokoja, ka jūtas kā debitants ar lampu drudzi, kaut gan viņam kā Polijas premjerministram bijusi liela pieredze samitu apmeklēšanā.