Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Lietuvu ar eiro ieviešanu apsveiks Rinkēvičs, Straujuma un Dombrovskis

© f64

Lietuvu ar eiro ieviešanu nākamgad apsveiks ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), premjerministre Laimdota Straujuma (V) un Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

1.janvārī Lietuva no litiem pāries uz eiro, kļūstot par 19. un acīmredzot šobrīd arī pēdējo eirozonas dalībvalsti.

Kā vēsta "Vz.lt", Lietuvai no gadumijas pārejot uz Eiropas vienoto valūtu, pirmās eiro banknotes Jaungada naktī no bankomāta Viļņas Ģedimina prospektā 2 svinīgi izņems premjerministrs Aļģirds Butkevičs, klātesot Igaunijas valdības vadītājam Tāvi Reivasam un ārlietu ministram Edgaram Rinkevičam (V).

Svinīgajā pasākumā, kas sāksies desmit minūtes pēc pusnakts, piedalīsies finanšu ministrs Rimants Šadžus un Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Savukārt premjerministres Laimdotas Straujumas (V) apsveikums Lietuvai un tās iedzīvotājiem jaungada nakts laikā tiks raidīts Lietuvas televīzijā. Kā aģentūrai LETA skaidroja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga, video apsveikums jau ir sagatavots un nosūtīts.

Tikmēr Dombrovskis 14.janvārī Lietuvā piedalīsies oficiālajā eiro ieviešanas ceremonijā, aģentūrai LETA pastāstīja Dombrovska Preses un komunikācijas padomniece Žaneta Vegnere.

Jau ziņots, ka no 1. līdz 15.janvārim visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās Lietuvā vēl tiks pieņemti liti, bet atlikumu jau izdos eiro izteiksmē. Litus bez maksas līdz februāra beigām varēs apmainīt pret eiro pasta nodaļās, līdz nākamā gada vidum - visās Lietuvas komercbankās, bet dažas komercbankas bezmaksas apmaiņu veiks visu 2015.gadu. Lietuvas Banka litus pret eiro mainīs bez termiņa ierobežojuma.