Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Austrumukrainā atrodas 12 000 Krievijas karavīru

© Scanpix

Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru, pirmdien ANO Drošības padomes sēdē paziņoja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs.

Ukraina vienmēr ir izklāstījusi faktus un minējusi skaitļus, kurus ir apstiprinājuši ne tikai kompetentas nacionālās iestādes, bet arī daudzi neatkarīgie novērotāji un starptautisko organizāciju misijas Ukrainas austrumos, sacīja diplomāts.

"Pēdējo reizi šajā zālē mēs runājām par 9000 Krievijas karavīru, bet tagad runa ir par 12 000, kā arī 235 tankiem, 720 bruņutransportieriem, 263 artilērijas sistēmām. Būtu daudz vieglāk saņemt kaut kādus paskaidrojumus no Krievijas puses. Ko viņi dara Ukrainas suverēnajā teritorijā? Mums visiem būtu daudz vieglāk atrisināt šo problēmu, ja viņi nekavējoties to visu izvestu," uzsvēra Sergejevs.

Vienlaikus viņš pievērsa uzmanību tam, ka Krievijas sūtnis ANO Vitālijs Čurkins par šiem jautājumiem neko nav izteicies, tā vietā pastāvīgi kā mantru atkārtojot par "apvērsumu", "Banderu", "fašistiem", "antisemītismu", "krievvalodīgo tiesību apspiešanu", "Donbasa iedzīvotāju tiesību apspiešanu", tomēr ne reizes nav izteikta līdzjūtība upuriem, kurus Krievijas algotņi nogalinājuši Mariupolē un Volnovahā.

"Es vēlreiz vēlos aicināt Krievijas Federāciju nespēlēties ar vārdiem. Šeit nav teātris. Mums ir daudz pierādījumu jūsu tiešajai un netiešajai agresijai Ukrainā," viņš uzsvēra.

Sestdien notikusī Ukrainas Doņeckas apgabala Mariupoles pilsētas apšaude, kurā tika nogalināti vairāki desmiti mierīgo iedzīvotāju, var tikt atzīta par kara noziegumu, pirmdien ANO Drošības padomes īpašajā sēdē paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietnieks Džefrijs Feltmans.

Atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ekspertu atzinumam, kas veikuši apšaudē cietušo vietu apskati, uzbrukums noticis no teritorijas, kas atrodas prokremlisko kaujinieku kontrolē, sacīja Feltmans.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere apsūdzēja Maskavu, ka tā "starptautisko sabiedrību uzskata par muļķiem", atbildību par vardarbību uzkraujot Ukrainas pusei.

Patiesībā uzbrukums Mariupolei, par kuru paziņoja separātistu līderis Aleksandrs Zaharčenko, bija sagatavots Maskavā.

"To īsteno Krievijas sagatavotie un finansētie separātisti, separātisti, kas izmanto Krievijas raķetes un tankus un kurus atbalsta Krievijas karaspēks," uzsvēra Pauere.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām "Grad", ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 100 - ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.