Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Spolītis piedāvā legalizēt partnerattiecības

© F64

Deputāts Veiko Spolītis izskatīšanai Saeimā iesniedzis priekšlikumu, kas paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību" -, kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētai tiesību institūcijai jeb laulībai, informēja politiķis.

Saeimas Juridiskajai komisijai iesniegtais priekšlikums paredz atjaunot Civillikumā pantu, kurā noteikts, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai, izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma, neparedzot 16 gadu izņēmumu.

Partnerību nevarēs noslēgt Romas katoļu baznīcas, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī citu tradicionālo konfesiju un mozusticīgu jeb jūdaistu dievnamos un lūgšanu namos.

Līdz ar to priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīrieti un sievieti, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās, norāda politiķis.

Kā ziņots, partnerības jautājumu plašākā kontekstā, arī starp pretēja dzimuma personām, aktualizēja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 4.novembra lēmums noraidīt Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) virsleitnanta Edgara Reinfelda civilsievas Ivetas Vorzas pieteikumu par faktiskās civillaulības fakta konstatēšanu.

Aktīvāka diskusija par viendzimuma partnerattiecību legalizāciju Latvijas mediju vidē izvērtās pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) publiska paziņojuma par homoseksuālu orientāciju.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iepriekš norādījusi, ka Latvijā nepieciešams ieviest normatīvos aktus, kas regulētu īpašuma tiesības starp civillaulībā dzīvojošiem pretēja dzimuma partneriem, bet laulība starp viendzimuma partneriem nav pieņemama.