Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Krievija sankciju un naftas cenu krituma dēļ zaudējusi 200 miljardus dolāru

© scanpix

Krievijas ekonomika Rietumu noteikto sankciju un naftas cenu samazināšanās rezultātā ir zaudējusi 200 miljardus ASV dolāru, šādu viedokli intervijā televīzijas kanālam CNBC pauž Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs.

Ministrs uzsver, ka galvenā negatīvā ietekme ir tieši naftas cenu kritumam pasaules tirgū.

"Lielākā ietekme bijusi naftas cenu kritumam. Saskaņā ar mūsu aplēsēm kapitāla deficīts sankciju rezultātā ir 40 līdz 50 miljardi dolāru," uzsver ministrs.

"Jau piemērotās sankcijas tiešām mūs ietekmējušas negatīvi. Tomēr Krievijas uzņēmumi tām ir pielāgojušies, bet Krievijas maksājumu bilancē radušās izmaiņas. Rublis vājinājās, bet, kā redzat, dzīve turpinās un mēs turpinām dzīvot," norādīja Siluanovs.

Ministrs arī komentējis Krievijas centrālās bankas "Bank Rossii" lēmumu decembrī palielināt procentu likmi no 10,5% līdz 17%.

Siluanovs uzskata, ka šis centrālās bankas lēmums ir bijis pareizs, tomēr viņš cer, ka turpmāk procentu likme Krievijā tiks atkal samazināta.

Viņš pauž viedokli, ka šobrīd procentu likme nav atbilstoša Krievijas makroekonomiskajiem rādītājiem, ņemot vērā to, ka inflācija šobrīd ir 12%.

Tomēr Siluanovs uzsver, ka procentu likmju izmaiņas ir "Bank Rossii" kompetencē un Finanšu ministrijai nav ietekmes uz bankas lēmumiem.