Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Tiesās par dalības NATO kritizēšanu

© F64

Opozīcijā esošās un ar Krievijā valdošās partijas Vienotā Krievija vārdu saistītās Saskaņas Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona uzvedību vētīs Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Ideoloģiski krasi atšķirīgās Nacionālās apvienības (NA) deputātiem nav iepaticies tas, kā bijušais robežsargs izteicies par Latvijas un NATO sadarbību.

Intervijā Krievijas Pirmajam televīzijas kanālam politiķis kritizēja Latvijas attiecības ar NATO spēcīgāko spēlētāju – ASV. Pēc viņa domām, Latvija pārāk pieglaimojas šai lielvarai. Šajā kontekstā viņš Latvijas politiķus nosaucis par kvaukšķiem un stāstījis, ka ASV karavīri nepakļaujas vietējām pavēlēm, tāpēc esot pat bīstami. Turklāt, ja viņi pastrādā kādu noziegumu, par to neatbild un pakļaujas tikai savai vadībai.

Citiem medijiem politiķis paudis vēl radikālāku viedokli, apgalvojot, ka notikumus Ukrainā izraisījušas ASV un, tikai pateicoties Krievijas stingrajai rīcībai, Baltija nav ierauta karā.

Nacionālās apvienības frakcijas deputāti uzskata, ka šāda veida izteikumi ir uzskatāmi par pretvalstiskiem, jo tajos ietvertie apgalvojumi noniecina Latvijas partnerību NATO un apšauba valsts neatkarību un patstāvību ārpolitikas veidošanā.

«NATO militārā tehnika un sabiedroto karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības aicinājuma un pamatojoties uz alianses vienošanos. Tāpēc deputāta Ādamsona izteikumi, kas apšauba sabiedroto klātbūtni Latvijā, ir nepieņemami un uzskatāmi par pretvalstiskiem. Aizstāvēt savu valsti ir ikviena Latvijas iedzīvoja konstitucionālais pienākums, bet deputāta gadījumā tā ir dubultatbildība, jo, uzņemoties parlamentārieša pienākumus, deputāts ir solījis stiprināt Latvijas suverenitāti un aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, kā arī ievērot Latvijas Republikas Satversmi un likumus,» NA nostāju skaidro Jānis Dombrava.

Saskaņas Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins atklāj, ka frakcija neplāno izvērtēt J. Ādamsona izteikumus, jo ikvienam deputātam ir tiesības uz savu viedokli, bet tie, kas apšauba kāda saderību ar deputāta amatu, var vērsties attiecīgajā Saeimas komisijā. Arī partijas priekšsēdētājs Nils Ušakovs norādījis, ka J. Ādamsons paudis savu personisko viedokli un ar teikto neilustrē partijas oficiālo nostāju.

To, ka ikvienam ir tiesības uz savu viedokli, atzīst arī politologs Jānis Ikstens, taču viņš atgādina, ka, ieņemot noteiktus amatus, it sevišķi, ja tie ir vēlēti, vajadzētu izšķirt, kuru viedokli paust publiski un kuru paturēt pie sevis.