Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Reirs: Mums joprojām jābūt uzmanīgiem ar izdevumiem

© f64

Lai arī budžetā ir izveidojies neliels pārpalikums, valstij ir jābūt piesardzīgai ar izdevumiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

 

Viņš uzsvēra, ka pārpalikums izveidojies galvenokārt pateicoties Eiropas Savienības fondu naudai, kas budžetā ieskaitīta par iepriekšējiem periodiem. Savukārt nodokļu ieņēmumi budžetā nedaudz, par aptuveni pusprocentu atpaliek no plānotā. Kā skaidroja Reirs, lai arī pašreizējais ekonomikas pieaguma temps – 2,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ir vērtējams kā labs un atbilstošs ģeopolitiskajai situācijai, tas atpaliek no tā, kāda prognoze tika ņemta vērā veidojot budžetu – 2,8% no IKP.

Turklāt esot jāņem vērā, ka valsts izdevumi pieaug uz gada beigām, kad atkal tiks tērēts "vairāk nekā būsim nopelnījuši".

Reirs arī norādīja nākotnē Latvijai vajadzētu veidot sabalansētu budžetu, mazinot valsts parādu. Viņš atgādināja, ka valsts gadā aptuveni 300 miljonus eiro maksā par parādu apkaplpošanu. Tas būtu pietiekami kādas nozares, piemēram, izglītības finansēšanai, uzsvēra ministrs, piebilstot, ka Igaunijā budžets ir sabalansēts, parādu nav, un kaimiņvalsts šo naudu tērēt savām vajadzībām.