Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Vējonis: Jābūt lepniem, ka esam strēlnieku bērni

© F64

Mēs varam būt lepni, ka esam strēlnieku bērni, šodien uzrunājot latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas simtgades svinīgā pasākuma "Latviešu strēlniekiem -100" dalībniekus un apmeklētājus, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Šajās dienās ar lepnumu atskatāmies uz 100.gadskārtu, kopš dibinātas pirmās latviešu nacionālās brīvprātīgās militārās vienības – latviešu strēlnieku bataljoni. Simts gadus atpakaļ latviešu zēni kļuva par strēlniekiem, jo vēlējās kļūt par karavīriem, savas dzimtenes sargiem," sacīja prezidents.

Viņš atzina, ka patlaban atcere par strēlniekiem un viņu devumu Latvijas vēsturē ir mazinājusies. Taču, pateicoties Aizsardzības ministrijai un Bruņotajiem spēkiem, tiekot radīta jauna tradīcija. "Šodien lai svinam svētkus Latvijas karavīram! Karavīram no senatnes, strēlniekam, leģionāram – kā arī mūsu laiku karavīram, zemessargam un jaunsargam," uzsvēra Vējonis.

Viņš arī norādīja, "kā toreiz strēlnieki devās sīvajās kaujās no Baltijas jūras līdz Urāliem, līdz Melnajai jūrai", tā arī mūsdienās Latvijas karavīri pabijuši daudzās starptautisko operāciju vietās - dažādos pasaules karstajos punktos. "Mūs atzīst un ciena mūsu sabiedrotie. Tāpēc vairs neesam vieni. Un tā ir vērtība, par ko jāsaka paldies mūsu karavīriem – viņi sevi pierādījuši ar augstu profesionalitāti un morāli, kā arī teicamām kaujas spējām," sacīja Valsts prezidents.

Runas noslēgumā Vējonis aicināja cieņā un pateicībā slavēt latviešu karavīra garu un pašaizliedzību.

Kā ziņots, šodien Rīgā Latviešu strēlnieku bataljonu izveidošanas simtgadei veltītajā gājienā piedalījās vairāk nekā tūkstoš cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Svētku gājiens, kas sākās pie kinoteātra "Splendid Palace", pulcēja vairāk nekā tūkstoš dalībnieku. Savukārt gājienu bija ieradušies noskatīties vairāki simti cilvēku.

Gājienā piedalījās Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergamnis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Latvijas armija un cilvēki no tautas.

Gājiens noslēdzās 11.novembra krastmalā, kur var vērot bruņoto spēku paraugdemonstrējumus un baudīt svētku koncertu "Latviešu strēlniekiem - 100".