Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Notiks pēdējā dziesmu un deju svētku izvērtēšanas komisijas sēde

© F64

Šodien plkst.15 Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) notiks pēdējā XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izvērtēšanas komisijas sēde, aģentūru LETA informēja IZM.

Šodien plānots apstiprināt arī gala ziņojumu.

Kā ziņots, komisija savu darbu bija plānojusi noslēgt pirms divām nedēļām, tomēr ieteikumu izvērtēšanai bija vajadzīgs vairāk laika.

IZM pārstāve Ilze Salna pēc iepriekšējās sēdes žurnālistiem pastāstīja, ka komisija sprieda par to, kādus papildu riskus vajadzētu izvērtēt, gatavojoties nākamajiem svētkiem. Tika sākta arī diskusija par ieteikumiem, kurus komisija saņēmusi. Tieši šīs diskusijas bija aizņēmušas visvairāk komisijas darba laika. Ierosinājumi esot saistīti gan ar ēdināšanu, gan bērnu slodzes plānošanu, gan citām publiskajā telpā izskanējušajām problēmām.

Kā ziņots, komisija no iespējamiem bērnu ģībšanas iemesliem izslēdza vienu no versijām par to, ka masveida veselības problēmas varētu būt saistītas ar kādas ķīmiskas vielas iedarbību, jo šādai versijai nav gūts nekāds apstiprinājums.

Līdz šim komisija ir meklējusi iespējamās sakarības starp tiem bērniem, kuri ģībuši svētku ģenerālmēģinājuma laikā, tomēr tādas netika konstatētas. Līdz ar to secināts, ka ģībuši nav tikai kāda konkrēta kolektīva dalībnieki, vienā rajonā izmitinātie bērni utt.

Jau ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus.

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Komisijā iekļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības, Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts izglītības satura centra pārstāvji. Viņu uzdevums būs analizēt dažādus organizatoriskos aspektus, tostarp dalībnieku slodzi svētku laikā, ēdināšanu, drošības un veselības nodrošināšanas jautājumus, kā arī iesaistīto pušu komunikāciju.