Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Norāda uz problēmām bēgļu integrācijas jomā

© F64

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē šodien vairāki deputāti norādīja uz vairākām problēmām bēgļu integrācijas jomā.

Parlamentārietis Arvīds Platpers (NSL) vērsa uzmanību uz grūtībām, ar kādām būs jāsaskaras, īstenojot nepilngadīgo bēgļu mācības, savukārt deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) norādīja, ka Eiropā pēc tam, kad imigrējušo personu starpā tiek konstatēti ekonomiskie migranti, viņi netiek sūtīti atpakaļ, bet gan paliek jaunajā mītnes zemē.

Kaimiņš arī rosināja uz katru komisijas sēdi aicināt par bēgļu jautājumu atbildīgās darba grupas vadītāju, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni-Godmani. Arī parlamentārietis Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) norādīja, ka Godmanei būtu jāuzdod jautājumi par latviešu valodas apguvi - cik liels finansējums ir nepieciešams un kādi normatīvie akti ir vajadzīgi, lai bēgļiem būtu obligāti jāiemācās valsts valoda.

Komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ir jāapzinās, ka 250 bēgļi ir tikai ziediņi salīdzinājumā ar globālajām problēmām, kas mūs sagaida. Politiķis Eiropu un Latviju salīdzināja ar "Titāniku" ar milzīgu sūci.

Kaimiņš cita starpā rosināja no Tibetas uzņemt 250 bēgļus, kas esot "daudz saprotamāki un ar lielāku intelektu". Par to gan sarkastiski izteicās deputāts Sergejs Mirskis (S), norādot, ka tāpat var uzņemt bēgļus no Aļaskas.

Deputāts Andrejs Judins (V) norādīja, ka atsevišķi deputāti bēgļus uztver kā preces, nevis cilvēkus. Kaimiņš gan norādīja, ka Judinam esot iespēja savu labestību pret bēgļiem izrādīt, uzņemot viņus savās mājās.

Komisija 9.septembrī plāno apmeklēt patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki", kā arī uz kādu no sēdēm aicināt Pētersoni-Godmani.