Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs: Jāstrādā pie ilgtermiņa sabiedroto militārās klātbūtnes veicināšanas Austrumeiropā

© F64

Nepieciešams strādāt pie ilgtermiņa sabiedroto militārās klātbūtnes veicināšanas Austrumeiropā, tikšanās laikā ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Eiropas lietu valsts ministru Deividu Lidingtonu norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Rinkēvičs apliecinājis Latvijas interesi turpināt un intensificēt divpusējo sadarbību un politisko dialogu ar Lielbritāniju, kas tradicionāli ir Latvijai nozīmīga sadarbības partnere, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. Ministrs arī pateicās par Lielbritānijas ieguldījumu reģiona drošības stiprināšanā, izvietojot Baltijas valstīs Apvienotās Karalistes bruņotos spēkus.

"Ir nepieciešams strādāt pie ilgtermiņa sabiedroto militārās klātbūtnes veicināšanas mūsu reģionā, tādēļ pašlaik notiek aktīvs darbs pie gaidāmā NATO samita Varšavā," uzsvēra ministrs.

LETA jau ziņoja, ka Lielbritānija nolēmusi sūtīt savus karavīrus uz Baltijas valstīm. "Apsveicu Lielbritānijas lēmumu pievienoties sabiedroto karavīriem Baltijas valstīs. Tā ir iespēja 2016.samitā lemt par ilgtermiņa klātbūtni", oktobra sākumā mikroblogošanas vietnē "Twitter" no NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmes Briselē bija ierakstījis Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Pašlaik Latvijā uzturas ASV un Vācijas karavīri. Šoruden Latvijā ieradās Vācijas Bruņoto spēku 37.mehanizētās kājnieku brigādes vienība no Saksijas, kas šeit uzturēsies līdz novembra vidum, lai piedalītos militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem.

ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošina jau kopš pagājušā gada un saskaņā ar ASV amatpersonu paziņoto to darīs tik ilgi, cik nepieciešams. Vēl jūnijā Ādažu bāzē notika operācijas "Atlantic Resolve" rotācijas maiņas ceremonija, kuras laikā ASV karavīrus no 3.kājnieku divīzijas nomainīja karavīri no 173.kājnieku brigādes. Šiem aptuveni 150 karavīriem Latvijā uzturēšanās laiks bija paredzēts turpmākie četri mēneši.

Maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 "Black Hawk". Viņi Latvijā piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniedz atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās. Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām.

Laikraksts "Financial Times" oktobra sākumā vēstīja, ka Lielbritānija pievienojusies ASV un Vācijas plāniem par NATO karaspēka izvietošanu Baltijas valstīs uz ilgtermiņa pamata, šādi nostiprinot alianses austrumu robežas.