Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ministriem, Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem algas varētu pieaugt vismaz par 600 eiro

© Scanpix

Mainot likumu, nākamgad bruto algas palielinājums Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem, Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem būs aptuveni 600 līdz 700 eiro, aģentūrai LETA sacīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V).

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā, nākamgad šīm izmaiņām būs nepieciešami ap 740 000 eiro.

Kā liecina aptuvenie aprēķini, algas pieaugums premjeram bruto varētu būt ap 670 eiro, ministriem - ap 780, parlamentārajiem sekretāriem - ap 600 eiro. Savukārt Saeimas komisiju un frakciju vadītājiem algas bruto pieaugums varētu būt aptuveni 730 eiro.

Pēc pašreizējā regulējuma premjerministres alga pirms nodokļu nomaksas nākamgad būtu 3098 eiro, savukārt pēc izmaiņām alga būs 3771 eiro. Ministriem alga nākamgad 2791 eiro vietā būs 3580 eiro, savukārt parlamentārajiem sekretāriem 2170 eiro vietā būs 2777 eiro alga.

Arī summas, kuras līdz šim bija paredzēts maksāt nākamajā gadā, ir lielākas nekā šogad maksātā alga. Tam par iemeslu ir regulējums, kas nosaka, ka alga tiek aprēķināta, ņemot vērā arī aizpagājušā gada vidējās algas lielumu, un tas, ka vidējā alga 2014.gadā bija lielāka nekā 2013.gadā.

Mēneša vidējā darba samaksa Latvijā pēdējos gados ir pieaugusi. 2012.gadā tā bija 685 eiro, 2013.gadā - 716 eiro, bet 2014.gadā - 765 eiro.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, koalīcijā nebija vienprātības par šo jautājumu. Par algu palielinājumu Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem esot vairāk iestājušies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji. Savukārt nacionālās apvienības deputātiem esot bijuši dažādi viedokļi jautājumā par algu palielinājumu vairākām amatpersonām. Tomēr pēc tam, kad tika atbalstīts ierosinājums par valsts līdzfinansējuma turpināšanu šajā mācību gadā privātajiem bērnudārziem un atvieglojumu palielināšanai par bērniem, arī nacionālā apvienība esot piekritusi šim risinājumam.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta komisija šodien negaidīti vienojās nākamgad palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas.

Nākamgad premjera algu paredzēts pielīdzināt Saeimas priekšsēdētāja algai, ministru - Saeimas priekšsēdētāja vietnieku darba samaksai, bet parlamenta komisiju un frakciju vadītāju - parlamenta sekretāra biedra atalgojumam.