Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kučinskim Briselē nebūs Eiropas līmeņa partijas sabiedroto; cer vienoties ar ETP

© F64

Jaunā premjera Māra Kučinska pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav noslēgusi sadarbības līgumu ne arvienu no Eiropas lielajām politiskajām grupām, tāpēc nākamnedēļ Eiropadomē Kučinskis būs bez politiskajiem domubiedriem, ziņo LTV raidījums "De facto".

Pirms katras Eiropadomes notiek arī neformālas tikšanās, kurās valstu vadītāji koordinē pozīcijas, meklē atbalstu un cenšas saskaņot viedokļus. Pēdējie Latvijas valdību vadītāji no "Vienotības" Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis nāca uz Eiropas Tautas partiju (ETP) grupas rīkotajiem pasākumiem. ETP ir ietekmīgākā politiskā grupa Briselē.

Vienīgā no ZZS saraksta ievēlētā eirodeputāte Iveta Grigule pēc aiziešanas no Eiroparlamenta eiroskeptiķu grupas tagad pievienojusies liberāļiem, kuru nostājai, piemēram, bēgļu jautājumā ZZS nevar pievienoties.

Kučinskis ir noskaņot meklēt politiskos domubiedrus: "Es varētu arī izvirzīt savu priekšlikumu, ka ETP būtu tā, ar ko mēs šobrīd varētu sadarboties, jo tā politika, kādu viņi pārstāv Eiropā, atbilst tai politikai, kuru Latvija īsteno."

ETP viceprezidentei Sandrai Kalnietei (V) gan esot "diezgan grūti iedomāties", kā ZZS ietilpstošā Zaļā partija, kas tradicionāli Eiropā ir lieli pretinieki lauksaimniekiem, iestātos Eiropas Tautas partijā. Kalnietei saprotamāka būtu Kučinska pārstāvētās Liepājas partijas pievienošanās Tautas partijai, taču tad ir jautājums, vai reģionāla partija to drīkst darīt. "Vienotībai" kā ETP biedrei ir veto tiesības jaunu biedru uzņemšanā.