Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Dombrava šokēts, “ka jebkurš tagad varēšot kļūt par latvieti”

© f64

12. Saeimas deputāts Jānis Dombrava paudis savu nepatiku pret deputātu balsojumu ar kuru pieņemts priekšlikums noteikt piešķirt tautību “latvietis”, ja cilvēks izpilda noteiktu kritēriju virkni.

“Tiek izjaukts kopš senatnes pastāvējis princips tautības noteikšanai! Šodien deputātu vairākums (Saskaņa, Vienotība, LRA, NSL) atbalstīja A.Judina un L.Čigānes priekšlikumu, kurš nosaka, ka JEBKURŠ, kurš izpilda noteiktus kritērijus var kļūt par latvieti. Jā, Jūs nepārklausījāties, nevis par Latvijas pilsoni, bet par latvieti.

Ilgstoši Latvijā ir pastāvējis princips, ka cilvēks ir piederīgs tai tautai, kurai ir piederīgi viņa senči. Ja cilvēkam ir bijuši dažādu tautību vecāki vai vecvecāki, tad atbilstoši saviem uzskatiem, dzīves veidam, ikdienā lietotai saziņas valodai utml. viņš var vienreiz mainīt piederību uz kādu no senču tautību. Piemēram, cilvēkam mamma ir poliete, tēvs ir latvietis, tad neskatoties uz sākotnēji pasē ierakstīto tautību, cilvēks var izdarīt izvēli un būt vai nu polis, vai nu latvietis.

Čigānes/Judina priekšlikums paredz noteikt, ka cilvēks, kuram neviens sencis nav latvietis, var kļūt par latvieti. Piemēram, mamma ir krieviete, tēvs kirgīzs un arī neviens no vecvecākiem nav latvietis, bet neskatoties uz to, izpildot noteiktus kritērijus, šāda persona varēs kļūt par latvieti. Salīdzinoši var teikt, ka kaķis, kurš ir piedzimis stallī varēs kļūt par zirgu.

Tas ir murgs, kurš nonivelē izpratni par to, kurš ir piederīgs latviešu tautai. Ja vien 3.lasījumā netiks veikti grozījumi, tad turpmāk jebkurš iebraucējs, kurš izpildīs noteiktus kritērijus varēs kļūt par latvieti. Ir jāatzīmē, ka A.Kaimiņš piedalījās plenārsēdē, bet balsojuma brīdī bija izņēmis balsošanas karti, lai neparādītos balsojuma tabulā,” neapmierināts sociālajos tīklos pauž J. Dombrava, kurš savu ierakstu papildinājis arī ar balsojuma tabulu.