Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Eksperts: Baidens Latvijai devis politkorektus, taču vērtīgus ieteikumus

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Viesojoties Rīgā, ASV viceprezidents Džo Baidens savās uzrunās ir devis politkorektus, taču vērtīgus ieteikumus Latvijai, uzskata Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Kā skaidroja Hiršs, viens no jautājumiem, uz kuriem Baidens savā uzrunā vērsa uzmanību, ir korupcija, norādot, ka Krievija izmanto dažādus ekonomiskos instrumentus, lai gūtu ietekmi citās valstīs. Latvijai šajā ziņā būtu jāpiedomā gan par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja stiprināšanu, gan arī par situācijām, kad bijušie politiķi strādā uzņēmumos, kurus finansē Krievija, no Baidena runas izsecinājis pētnieks.

Otrs svarīgs darbs ir enerģētikas nozares liberalizācija un enerģētiskās neatkarības stiprināšana. Šajā ziņā Latvija krietni atpaliek no Lietuvas, līdz ar to arī šeit Baidens norādījis, ka Latvijai par to ir jādomā, vērtēja Hiršs.

"ASV ne visu var ietekmēt, bet var daudz ko ieteikt. Mums pašiem ir jālemj, vai ņemt to vērā. Mēs daudz runājam par informācijas karu, par hibrīdkaru, un jautājums ir - vai mēs tiešām darām daudz, lai to novērstu," sprieda eksperts. Viņaprāt, Baidens politkorektā un neitrālā veidā vērsis uzmanību uz aktuāliem jautājumiem, kas Latvijā būtu jārisina.

Komentējot Baidena izteikumus par ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumiem un mierināšanu, ka viņš nezina, ko runā, Hiršs atzina, ka Baidena optimisms var būt arī īstermiņa. Trampa kļūšana par ASV prezidentu Baltijas valstīm nebūtu labvēlīga, līdz ar to ir jautājums, vai Baidena optimisms piepildīsies ilgtermiņā, teica Hiršs.

Jau ziņots, ka ASV viceprezidents aicina Baltijas valstis neklausīties ASV prezidenta amata kandidāta Trampa retorikā, jo "viņš nezina, ko runā".

Savā uzrunā Baltijas valstu iedzīvotājiem Baidens akcentēja Baltijas valstu un ASV attiecības, lielu uzmanību pievēršot ASV apņēmībai pildīt savas NATO saistības. "Neklausieties tajā cilvēkā, viņš nezina, ko viņš runā," sacīja ASV viceprezidents.

Viņš uzsvēra, ka ASV vienmēr spēs aizstāvēt savus partnerus, piebilstot, ka arī NATO mūsdienās un šodien ir tikpat svarīga alianse, kā tas vienmēr ir bijis. "Mēs uzskatām, ka neatkarīgām valstīm pašām ir tiesības lemt par savu likteni. Mēs apņemamies rūpēties par jūsu drošību - ASV pieturēsies pie solījuma pildīt NATO piekto pantu," sacīja Baidens.

Tāpat Baidens savā runā norādīja, ka, lai arī kādi izaicinājumi stātos pretim, "draudzība starp ASV un Baltijas valstīm ir mūžīga".