Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Latvijas ārlietu ministrs: Vēl vairāk jāstiprina Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) kopā ar Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministriem piedalījās pasākumos Zviedrijā, kas veltīti Zviedrijas un Baltijas valstu diplomātisko attiecību atjaunošanai pirms 25 gadiem.

Ministri bija vienisprātis, ka Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība, kas bija izšķiroša pirms 25 gadiem, nav zaudējusi savu nozīmi arī mūsdienās. Šis sadarbības formāts spēlē arvien lielāku lomu aktuālo ES un drošības jautājumu risināšanā, un tas nākotnē jāizmanto vēl aktīvāk, lai koordinētu savas pozīcijas arī tādās jomās kā ekonomiskā sadarbība, enerģētiskā drošība, kiberdrošība un citos jautājumos.

Vizītes laikā Baltijas valstu ārlietu ministri tikās ar Zviedrijas parlamenta pirmo vicespīkeru Tobiasu Bilstrēmu un Baltijas Tīkla parlamentārās grupas dalībniekiem. Galvenā uzmanība sarunā tika veltīta drošības jautājumiem un migrācijas lomai reģiona attīstībā.

Baltijas valstu un Zviedrijas ārlietu ministru tikšanās laikā, kas notika drīz pēc Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru sanāksmes Rīgā, tika aktualizēts jautājums par NB8 nozīmību mainīgajā ģeopolitiskajā vidē. Tikšanās laikā ministri pauda Baltijas valstu un Zviedrijas atbalstu Austrumu partnerības valstu reformu centieniem un vienojās arī turpmāk sniegt savu atbalstu. Rinkēvičs uzsvēra, ka Eiropas Savienībai ir jāpilda savi solījumi attiecībā pret valstīm, kas izpildījušas savus mājasdarbus.

Ārlietu ministrs arī teica uzrunu augsta līmeņa seminārā par preses un runas brīvību, kas tika organizēts, atzīmējot Zviedrijas Preses likuma 250 gadus. Rinkēvičs uzsvēra, ka ir konsekventi jāstrādā, lai nodrošinātu augstus runas brīvības un mediju neatkarības standartus. Latvija ir gandarīta, ka, apvienojot Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un citu starptautisko partneru spēkus, Rīgā ir izveidots un darbojas Baltijas Mediju izcilības centrs - jauna iespēja žurnālistikas kvalitātes uzlabošanai un profesionālā dialoga veicināšanai.