Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Bukmeikeri pārliecināti, ka Šadurskis ministra amatu saglabās līdz 2016. gada beigām

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis šobrīd spiests atgaiņāties no politisko oponentu un skolotāju arodbiedrības pārmetumiem par pedagogu atalgojuma reformas rezultātā samazinātajām algām. Tomēr politiskais atbalsts noturēs izglītības ministru amatā, uzskata Triobet bukmeikeri. Šadurska palikšanu amatā līdz 2016. gada beigām Triobet novērtējuši ar 75% iespējamību.

Kārļa Šadurska demisiju šobrīd cenšas panākt partija "Saskaņa”. Rīgas dome kritizē Šadurski par pedagogu algas reformas rezultātā samazinātajām algām daļai Rīgas skolotāju, kamēr Šadurskis ataisnojas ar argumentiem par pašas Rīgas domes manipulācijām ar valsts dotās naudas sadalīšanu. Dome arī vērsusies Satversmes tiesā par atšķirīgajiem noteikumiem Rīgai. To pašu draud darīt arī virkne skolotāju. Paralēli Šadurskim nākas arī taisnoties par tā saucamajiem skolotāju lojalitātes grozījumiem Izglītības likumā.

Virkne "Saskaņas” Saeimas deputātu prasa neuzticības izteikšanas balsojumu. Pats Šadurskis jau pateicis, ka atkāpties nedomā. Ņemot vērā, ka Saskaņas deputāti ir opozīcijā, viņiem ir maza iespēja balsojumā savākt pārsvaru. Tā kā ar balsojumu Šadurski no valdības izslēgt neizdosies, un pats ministrs demisionēt netaisās, vienīgā iespēja, kā Šadurskis var zaudēt amatu, ir politiskā atbalsta zaudēšana.

Vienotības valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs jau paziņojis, ka partija pilnībā atbalsta Šadurski. Ministru prezidents Māris Kučinskis Izglītības un zinātnes ministriju kritizē tikai par nespēju skolotāju algu reformu izskaidrot, nevis par tās rezultātiem vai principiem. Nacionālā apvienība, kurai galvenais reformā bija atrast vietu arī kultūras skolu skolotājiem, pagaidām izvairās no skaļiem paziņojumiem par pedagogu atalgojuma reformu. Tādēļ maz ticams, ka Šadurska kolēģi valdībā varētu vēlēties, lai viņš pārstātu pildīt ministra pienākumus, uzskata Triobet bukmeikeri.

Tomēr socioloģiskās aptaujas rāda, ka Šadurskis ir viens no nepopulārākajiem ministriem šobrīd. Ja Izglītības ministrija nespēs izskaidrot pedagogu algu reformas ieguvumus, pret to var sākt protestēt skolotāji. Tādā gadījumā arī koalīcijas partijām Šadurski noturēt amatā var neizdoties.