Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Koalīcijas politiķi izvairīgi komentē KNAB vadītāja atlasi

© f64

Koalīcijas politisko spēku līderiem ir dažādi viedokļi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja kandidātu konkursa rezultātiem - daži nevēlas komentēt KNAB vadītāja atlases procesu, bet citi uzskata, ka konkursa komisijai būtu jāsniedz sīkāka informācija sabiedrībai, kāpēc konkurss beidzies bez rezultāta

"Vienotības" priekšsēdētājs Andris Piebalgs aģentūrai LETA atzina, ka ir pārsteigts un pat šokēts par to, ka KNAB vadītāja konkurss beidzies bez rezultāta. Viņš piekrīt, ka kandidātus var vērtēt dažādi, tomēr starp publiski izskanējušajiem kandidātiem bijuši cilvēki ar pieredzi un profesionālām kvalitātēm. Piebalgs uzskata, ka atlases komisijai būtu jāsniedz sīkāka informācija sabiedrībai, kāpēc neviens no kandidātiem nederēja šim amatam.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nevēlējās komentēt KNAB vadītāju atlases procesu. "Nekādu komentāru," teica politiķis un pārtrauca sarunu.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda, ka "kandidātu kvalitāti nevar komentēt", jo oficiāli viņu vārdi netika nosaukti. Bērziņš arī piebilda, ka politiķiem nebūtu jājaucas šajā procesā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V), komentējot konkursa rezultātus, aicināja "skatīties nākotnē". Viņš uzskata, ka jaunajā konkursā būtu jāuzrunā piedalīties nozares profesionāļus, "uzlecošas zvaigznes", un to vajadzētu darīt Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS). Latkovskis uzskata, ka šādi cilvēki jāuzrunā un, to izdarot, premjers drīzāk gūtu atzinību, nevis pārmetumus.

Politiķis arī vairākkārt uzsvēra, ka uzticas konkursa atlases komisijai, kā arī uzteica to, ka netika nopludināti kandidātu vārdi - publiski esot bijuši zināmi tikai tie cilvēki, kuri paši to bija gatavi apliecināt.

Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (V) arī akcentēja, ka pilnībā paļaujas uz konkursa komisiju. Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka sagaidītu no komisijas informāciju par to, kādi bija šķēršļi, lai pirmā konkursa dalībnieki tiktu virzīti nākamajai kārtai. Tad būtu jāizsludina nākamais konkurss, piebilda politiķis.

Kā ziņots, KNAB priekšnieka amata atlases komisija uz konkursa otro kārtu nolēmusi nevirzīt nevienu no pretendentiem, šodien žurnālistiem pavēstīja komisijas vadītājs Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš.

Konkursa komisija šodien izvērtējusi pretendentu iesniegtos dokumentus, no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) saņemto informāciju un vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu, ka konkursa otrajai kārtai netiek virzīts neviens pretendents. Tas nozīmē, ka konkurss uz KNAB priekšnieka amatu ir beidzies bez rezultāta, paskaidroja Krieviņš.

Konkrētus iemeslus, kāpēc neviens no kandidātiem nav atbildis definētajiem kritērijiem, viņš neminēja, vien norādīja, ka šie iemesli bijuši dažādi. Krieviņš arī atturējās komentēt saņemto informāciju no SAB.

Par komisijas lēmumu šodien tiks informēts arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kuram tiks lūgts izsludināt jaunu konkursu. Kučinskis ir nepatīkami pārsteigts par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata konkursa iznākumu un plāno šo jautājumu pārrunāt ar atlases komisiju.

Kopumā konkursā uz KNAB priekšnieka amatu tika saņemti desmit pieteikumi. Aģentūrai LETA bija zināmi četri pretendenti, kuri pieteikušies uz KNAB priekšnieka amatu, - pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs, bijušais Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks Rihards Bunka. Neoficiāli arī bija zināms, ka KNAB priekšnieka amata kandidātu vidū ir arī bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis un Iekšējās drošības biroja Stratēģiskās plānošanas nodaļas priekšnieks Iļja Boronovskis.