Partiju retingi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām

© Ekrānuzņēmums

Nacionālā apvienība (NA) maijā saglabājusi līderpozīcijas partiju reitingā pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, tomēr gan NA, gan "Progresīvo" atbalstītāju skaits nedaudz samazinājies, kamēr nedaudz pieaudzis atbalsts "Jaunajai vienotībai" (JV), partijai "Latvija pirmajā vietā" (LPV), "Apvienotajam sarakstam" (AS) un partijai "Latvijas attīstībai" (LA).

Par to liecina pēc Latvijas Televīzijas (LTV) pasūtījuma pētījumu centra SKDS maijā veiktā aptauja, salīdzinot ar SKDS aprīlī veikto aptauju, kas tapa pēc portāla "Delfi" pasūtījuma.

Gatavību EP vēlēšanās balsot par NA maija sākumā pauduši 11% vēlētāju, kamēr aprīlī partiju atbalstīja 11,9%, bet martā - pat 12,7%. Otro vietu saglabā JV, kas maijā saņēmusi 8,1% vēlētāju atbalstu, kamēr aprīlī tas bija noslīdējis līdz 7,5%, salīdzinot ar 8,7% martā.

Trešā maijā ir "Saskaņa" ar 7,1% atbalstu, kas ir aptuveni tik pat, cik bija aprīlī (6,9%), bet aizvien mazāk nekā martā (8,9%) un februārī (9,3%).

Maijā teju identisku rezultātu uzrādījuši "Progresīvie", LPV un AS, iegūstot attiecīgi 5,9%, 5,8% un 5,7% atbalstu. Tiesa, atbalsts "Progresīvajiem", salīdzinot ar aprīli, samazinājies par 0,7 procentpunktiem, kamēr LPV un LA - pieaudzis par attiecīgi 0,9 un 1,4 procentpunktiem.

Partijas "Stabilitātei!" reitings maijā bija 3,8%, salīdzinot ar 3,7% aprīlī. Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) atbalsta 2,9% vēlētāju, salīdzinot ar 2,5% aprīlī, bet "Suverēno varu" (SV) - 2,8%, salīdzinot ar 2,6%.

Gan par Jauno konservatīvo partiju (JKP), gan Centra partiju (CP) EP vēlēšanās maijā bija gatavi balsot 1,7% vēlētāju, par "Apvienību jaunlatvieši" (AJ) - 1,3%, par Kustība "Par!" ("Par!") - 0,8%, par "Tautas varas spēku" (TVS) - 0,8%, par partiju "Tauta. Zeme. Valstiskums" (TZV) - 0,4%.

Maijā gandrīz piektdaļai jeb 19,2% aptaujāto bijis grūti pateikt, par ko viņi balsos EP vēlēšanās, savukārt 17,2% atzina, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Šie dati arī pārrēķināti, ņemot vērā, cik katras partijas atbalstītāji ir gatavi piedalīties vēlēšanās, un tad 5% barjeru pārvarētu astoņas partijas - NA, JV, "Progresīvie", "Saskaņa", LPV, AS, LA un "Stabilitāte", kas sadalītu deviņus Latvijas mandātus.

Aptauja notika no 10. līdz 15. maijam, un tajā aptaujāti 1505 Latvijas pilsoņi.

Politika

Kultūras ministrija (KM) izsludinājusi iepirkumu, lai izraudzītos pētniecības pakalpojumu kompāniju, kas veiks žurnālistu un citu mediju profesionāļu drošības situācijas izvērtējumu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) tīmekļa vietnē.

Svarīgākais