Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES apstiprina ekonomiskās sankcijas pret Krieviju

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki otrdien apstiprinājuši ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, cerot apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu, vēsta diplomāti.

Jaunās jeb tā dēvētās trešās fāzes sankcijas, atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, būs vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kāds diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms, izteicās, ka jaunās sankcijas būs "ļoti nozīmīgas" un ierobežos gan Krievijas banku piekļuvi finanšu tirgum, gan aizliegs bruņojuma, dubultā pielietojuma preču un enerģētikas tehnoloģiju eksportu uz Krieviju.

Sagaidāms, ka jaunās sankcijas stāsies spēkā jau ceturtdien.

Sankcijas nav labākā metode starpvalstu attiecību risināšanā, tomēr, redzot, kā attīstās situācija Ukrainā, Eiropas drošība ir būtiskāka nekā viens otrs darījums, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Viņš informēja, ka valdība šodien atbalstīja plānotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju un deva instrukciju Latvijas vēstniecei ES saskaņā ar to piedāvājumu, kāds patlaban tiek apspriests ES.

"Pamatā mēs atbalstām paketi ar konkrētiem pasākumiem, kas saistīti ar finanšu tirgu pieejamību, aizsardzības jomu un tehnoloģijām. Sīkāk nevaru komentēt, jo diskusijas vēl turpinās un ceru, ka tuvāko 24 stundu laikā būs zināms Eiropas Padomes lēmums," teica ministrs.

Rinkēvičs pauda cerību, ka pēc jaunu sankciju ieviešanas Krievija rīkosies konstruktīvi un sankcijas kalpos kā stimuls risināt problēmas.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzina, ka ir gandarījums, ka pašreiz piedāvātajās sankcijās vairs nav to jautājumu, kādi bija pirmajā Eiropas Komisijas sagatavotajā piedāvājumā - tad atbildes reakcija skartu Latviju būtiskāk. Jaunajās sankcijās neesot jautājumu, kas skar gāzes tirgu un produktu eksportu.

Kā ziņots, ES dalībvalstu vēstnieki otrdien apstiprinājuši ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, vēsta diplomāti.