Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Grībauskaite: 90% retranslējamo televīzijas programmu jābūt ES valodās

© F64

Lietuvai ciešāk jāintegrējas Eiropas Savienības informācijas telpā un likumā jānosaka, ka vismaz 90 procentiem retranslējamo televīzijas programmu būtu jābūt ES valodās - šādu pārliecību paudusi prezidente Daļa Grībauskaite, prezentējot pēc viņas iniciatīvas izstrādātos grozījumus likumā par sabiedrības informēšanu.

Viņa uzsvērusi, ka Lietuvas sabiedrībai jānodrošina visas iespējas saņemt patiesu un vispusīgu informāciju.

"Šobrīd neviens vairs nešaubās, ka informācijas drošība ir nacionālās drošības daļa. Naidīga propaganda, kara un naida kurināšana, dezinformācija no ārienes apdraud mūsu valsts demokrātiju un drošību. Mums jāsper soļi, lai aktīvāk integrētos ES informācijas telpā," norādījusi prezidente.

Šobrīd līdz pat 30% no visām Lietuvā retranslētajām programmām veidotas Krievijā.

Grozījumu projektā precizēts pats retranslācijas jēdziens un paplašinātas Lietuvas Radio un televīzijas komisijas pilnvaras, kas ļaus operatīvāk reaģēt uz pārkāpumiem informācijas izplatīšanā.

Dokumentā ieteikts, ka par likuma normu pārkāpumiem komisija varētu ne tikai apsvērt translēšanas vai retranslēšanas licences apturēšanu vai anulēšanu, bet arī piespriest naudassodus.

Līdzīga kārtība ir spēkā arī citās ES valstīs - Vācijā, Francijā, Slovēnijā, Maltā, norāda prezidentes preses dienests.

Par kara propagandēšanu vai kurināšanu, aicinājumiem vērsties pret Lietuvas valstisko neatkarību, konstitucionālo kārtību, suverenitāti un teritorijas nedalāmību, aicinājumiem diskriminēt vai fiziski izrēķināties personu vai personu grupu dzimuma, seksuālās orientācijas, rases, tautības, valodas, sociālā stāvokļa, ticības vai pārliecības dēļ sods var sasniegt līdz 100 000 litu (gandrīz 30 000 eiro), bet par pornogrāfijas, seksuālo pakalpojumu, seksuālo perversiju, kaitīgu ieradumu, narkotisko vai psihotropo vielu propagandu - līdz 50 000 litu.

Pirms grozījumu iesniegšanas Seimam Grībauskaite tos apspriedusi ar mediju ekspertiem, Lietuvas Radio un televīzijas komisiju, kā arī komerctelevīziju un kabeļtelevīziju asociāciju pārstāvjiem.

Kā norādījusi prezidentes padomniece izglītības, zinātnes, kultūras un nevalstisko organizāciju jautājumos Virgīnija Būdiene, šie priekšlikumi skartu arī Igaunijā reģistrēto kompāniju "Viasat", kas līdz šim neatbilda retranslētāja definīcijai, tādēļ Lietuvas Radio un televīzijas komisija nevarēja sodīt vai citādi ietekmēt šo kompāniju, kad tā atteicās pildīt Viļņas apgabala tiesas lēmumu par programmu "NTV Mir Lithuania" un "RTR Planeta" translēšanas ierobežošanu.

Jau vēstīts, ka šā gada martā LRTK nolēma uz trim mēnešiem apturēt Krievijas telekanāla "NTV-Mir" retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, ko tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem.

Aprīļa sākumā LRTK lēma uz tikpat ilgu laiku apturēt arī vienas Krievijas televīzijas programmas "RTR Planeta" daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Tā konstatēja, ka "RTR Planeta" retranslētajā programmā 2.marta pārraidē "Vesti nedeli" ("Nedēļas ziņas") sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

Pērn Lietuvā uz trim mēnešiem tika apturēta krievu valodā raidošā "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) veidoto pārraižu retranslācija, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.