Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Grigule lūgusi saudzēt Dombrovski EP uzklausīšanas laikā

© F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS) lūgusi viņas pārstāvēto Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropas grupu (EFD) un tās līderi Naidželu Faridžu saudzēt Valdi Dombrovski (V) viņa uzklausīšanas procedūrā EP, lai ieņemtu Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatu eiro un sociālā dialoga jautājumos.

Grigule aģentūrai LETA atzina, ka personīgi vērsusies pie EFD vadītāja Faridža ar lūgumu "nemocīt" Dombrovski uzklausīšanas procedūras laikā, un saņēmusi solījumu, ka grupa saudzēs Latvijas kandidātu EK amatam.

"Esmu lūgusi Dombrovska kungu nemocīt, jo viņš ir labākais šobrīd pieejamais Latvijas kandidāts. Neskatoties uz to, ka pati esmu Dombrovski daudz kritizējusi, pašlaik viņu tiešām objektīvi vērtēju kā labāko iespējamo variantu Latvijai. Ja nebūtu Dombrovska, viņa vietā nāktu ne tādi," spekulēja Grigule.

"Arī savam lielākajam grupas oratoram, izcilākajam EP oratoram, asākās mēles īpašniekam Faridža kungam sapulcē privāti esmu lūgusi būt saudzīgam pret Dombrovski, un tas man tika arī apsolīts," atzina deputāte, skaidrojot, ka no EDF grupas "nekādas krustugunis nav gaidāmas", jo viņas kolēģi ir gatavi izpausties citos virzienos.

Vaicāta, vai grupai jau ir izstrādāti jautājumi citiem komisāra amata kandidātiem, Grigule skaidroja, ka par to grupā vēl neesot notikušas diskusijas.

"Mēs grupā vēl neesam runājuši par tiem, kuri mums patīk un kuri mums nepatīk, kādas pretenzijas mums pret viņiem ir vai nav, jo kandidātu uzklausīšana EP notiks septembra beigās un oktobra sākumā. Kandidāti nāks pa komitejām un stāstīs savu redzējumu. Daudz kas ir atkarīgs no tā, kā kandidāti sevi noprezentēs, jo viņi visi, vismaz lielākā daļa, nav mums zināmi. Vienu vai otru mēs esam redzējuši, mēs zinām [bijušo Igaunijas premjerministru Andrusu] Ansipu un arī dažus citus," norādīja Grigule, atkārtoti skaidrojot, ka "no EPP grupas Dombrovskim nebūs nekādu asu jautājumu".

"Es gan saprotu, ka no sociāldemokrātu puses [EP deputāts Andrejs] Mamikins ("Saskaņa") varētu nākt klajā ar asiem jautājumiem. Varbūt arī komunisti un zaļie varētu nākt ar kādiem asiem jautājumiem, vērstiem pret Dombrovski. Īpašu uzmanību vērsīs Francijas un Itālijas, vai arī Grieķijas, pārstāvji, kuri konceptuāli nepiekrīt Dombrovska uzstādījumiem un realizētajai politikai attiecībā uz konsolidācijas nepieciešamību, bet es domāju, ka viņam nebūs ļoti grūti," sacīja Grigule.

Paredzēts, ka Dombrovskis tiks aicināts piedalīties uzklausīšanas sanāksmē, ko rīko viena vai vairākas EP komitejas. Uzklausīšanas sanāksmē, kas ir atklāta un ilgs ne vairāk kā trīs stundas, EP deputāti var iztaujāt topošo komisāru, noskaidrojot, kādas būs viņa prioritātes politikas jomā, par kuru viņš būs atbildīgs, kā arī iepazīt viņu personiski.

Uzklausīšanas sākumā amata kandidātam ir atvēlēts laiks uzrunai, kas nav ilgāka par 15 minūtēm, savukārt pēc uzklausīšanas deputātiem paredzēts uzdot jautājumus, un pirms uzklausīšanas beigām komisāra amata kandidātam ir iespēja uzstāties ar īsu noslēguma runu.

Pēc tās galvenā atbildīgā EP komiteja, kuras sanāksme notiks aiz slēgtām durvīm, novērtēs amata kandidātu, savā vērtējumā iekļaujot arī iesaistītās komitejas viedokli. Komitejas locekļi izvērtēs, vai, viņuprāt, amata kandidāts atbilst vajadzīgajām prasībām, lai kļūtu par EK locekli un pildītu īpašos pienākumus, kas viņam tiek uzticēti.

Novērtējuma paziņojumu izskatīs EK priekšsēdētāju konference, kas to pēc tam nodod visu politisko grupu priekšsēdētāju konferencei. Ja vien priekšsēdētāju konference nenolemj pieprasīt papildu informāciju, tā pēc viedokļu apmaiņas pasludina, ka uzklausīšana ir pabeigta.

Ja kāda amata kandidāta uzklausīšana nav veiksmīga, viņš būs jāaizstāj ar citu vai viņam būs jāmaina portfelis.

LETA jau ziņoja, ka Junkers trešdien paziņoja par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem.

Kā viceprezidents eiro un sociāla dialoga lomā Dombrovskis cieši sadarbosies ar citiem viceprezidentiem. Savā atbildības jomā viņš vadīs un koordinēs darbu ar vairākiem komisāriem - ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisī, nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāri Marianni Teisenu, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu, iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāri Elžbetu Beņkovsku, reģionālās politikas komisāri Korinu Krecu un tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāri Veru Jourovu.