Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Zemnieki ES lauksaimniecības komisāram atgādinās nepildītos solījumus

© F64

Rīt plānotajā diskusijā ar Eiropas Komisijas (EK) lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Dačanu Čološu Latvijas lauksaimnieku organizāciju pārstāvji akcentēs nevienlīdzīgo situāciju, kādā gadiem ilgi salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm atrodas Latvijas zemnieki.

Kā norāda kooperatīva "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece, tikšanās mērķis ir komisāram un viņa komandai parādīt, "kāda patlaban ir reālā situācija Latvijas laukos, kā arī runāt par nepildītajiem solījumiem Baltijas lauksaimniekiem".

Čološam arī tiks atgādināts, ka Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) līdz ar citām Baltijas lauksaimnieku organizācijām jau 2012.gadā EK iesniedza vairāk nekā 60 000 Baltijas lauksaimnieku parakstītu petīciju "Par godīgu attieksmi pret Baltijas valstu lauksaimniekiem".

"Diemžēl EK nav ņēmusi vērā nevienu no petīcijā minētajām prasībām - nav ticis izveidots adekvāts budžets, kas atbilstu nākotnes iespējām, Baltijas valstis joprojām saņem viszemākos tiešmaksājumus, joprojām pastāv pārejas periods, kas attālina vienlīdzīgu konkurences apstākļu nodrošināšanu ES dalībvalstu starpā, kā arī joprojām cīnāmies ar sarežģītiem, neskaidriem ES nosacījumiem un augstām prasībām," norādīja kooperatīva "Piena ceļš" valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

"Vēl jūlijā Dānijā piena cena bija 0,42 eiro, Polijā - 0,32 eiro, bet mēs saņēmām 0,29 eiro, bet izejvielas pērkam par tādām pašām cenām kā dāņi un poļi. Latvija cietusi no Krievijas embargo, un tagad piena cena jau ir nokritusies par 30%. Piensaimniecībā ir smaga situācija, taču ne no Eiropas Savienības, ne Latvijas valdības puses nav sekojusi pietiekami ātra rīcība, lai to risinātu. Cerams, ka izdosies pārliecināt komisāru un valdības pārstāvjus, ka atbalsts nepieciešams nekavējoties," norādīja Aizsilniece.

Tāpat lauksaimniecības komisāram tiks norādīts uz sarežģīto un ES dalībvalstu nevienlīdzību sekmējošo EK izstrādāto regulu augļu un dārzeņu atbalstam pēc Krievijas noteiktā pārtikas embargo. Lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ir izstrādājušas savus priekšlikumus EK kompensācijas kārtības pilnveidošanai, kuri Čološam tiks iesniegti tikšanās reizē Jaunpilī.

LLKA tikšanās reizē pārstāvēs valdes priekšsēdētāja vietniece Aizsilniece, valdes loceklis, kooperatīva "Trikāta KS" valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs un kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" valdes priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa.

Kā ziņots, Čološs ierodas Latvijā rīt, 18,septembrī, lai apspriestu Krievijas noteiktā embargo sekas un iespējamo atbalstu Latvijas lauksaimniekiem, tostarp piena nozares pārstāvjiem.

Plānots, ka komisārs tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) un zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS).

Tāpat vizītes gaitā ES komisāram plānota tikšanās ar lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kas pēcpusdienā norisināsies piena pārstrādes uzņēmumā "Jaunpils pienotava".

Jau vēstīts, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu - liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, piena un piena produktiem, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.