Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Savienība pagarina sankcijas pret Baltkrieviju

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) sankciju pagarināšana uz vēl vienu gadu pret Baltkrieviju bija gaidāma, aģentūrai LETA atzina Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

"Tas bija gaidāms lēmums, tas nav pārsteigums," sacīja Eihenbaums, skaidrojot, ka dialogs ar Baltkrieviju pēdējā laikā gan uzrāda pozitīvas tendences.

"Mēs esam ieinteresēti, lai attiecības progresētu," piebilda Eihenbaums.

LETA jau ziņoja, ka ES ceturtdien pagarināja pret Baltkrieviju vērstās sankcijas uz vēl vienu gadu, jo Minska nav panākusi pietiekami lielu progresu cilvēktiesību jomā.

Paziņojumā norādīts, ka "nav atbrīvoti visi politiski ieslodzītie" un nav panākti "vērā ņemami uzlabojumi nedz cilvēktiesību, nedz likuma varas, nedz demokrātijas principu ievērošanā".

Tomēr atceltas sankcijas pret 24 no 243 "melnajā sarakstā" iekļautajām personām un pret septiņām no 25 organizācijām. Tas gan nekādā gadījumā neatspoguļojot izmaiņas ES politikā pret Baltkrieviju, kuras mērķis ir panākt cilvēktiesību situācijas uzlabošanu.

Pirmās sankcijas pret Baltkrieviju ES ieviesa 2004.gadā. Pašlaik sankcijas nosaka embargo ieročiem un aprīkojumam, kas var tikt izmantots represiju īstenošanā, kā arī līdzekļu iesaldēšanu un ieceļošanas aizliegumus atsevišķām personām.