Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

ES domā par jaunu sankciju noteikšanu Krievijai

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) līderi uzdevuši dalībvalstu ārlietu ministriem ceturtdien sanāksmē Briselē izvērtēt jaunu sankciju noteikšanu Krievijai.

Otrdien kopīgā paziņojumā 28 ES dalībvalstu valdību vadītāji pauda bažas par Krievijas atbalstu kaujiniekiem Ukrainas austrumos.

"Ņemot vērā situācijas pasliktināšanos, mēs aicinām gaidāmo Ārlietu padomi izvērtēt situāciju un apsvērt atbilstošu rīcību, konkrēti par turpmākiem ierobežojošiem pasākumiem," teikts paziņojumā. Mērķis ir "ātra un vispārēja Minskas līgumu īstenošana".

"Mēs paužam bažas par drošības un humānās situācijas pasliktināšanos Ukrainas austrumos. Mēs nosodām mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu Ukrainas pilsētas Mariupoles vienlaidus artilērijas apšaudes laikā 2015.gada 24.janvārī."

"Mēs esam fiksējuši pierādījumus tam, ka Krievijas atbalsts separātistiem turpinās un pieaug, un tas izceļ Krievijas atbildību," teikts paziņojumā.

ES līderi izvērtēs situāciju nākamajā sanāksmē Briselē 12.februārī.

Atbilstoši ES procedūrai ārlietu ministri uzdos Eiropas Komisijai izstrādāt jaunas sankcijas, kas tad līderiem būs jāapstiprina.

Reaģējot uz Krievijas apbruņoto un finansēto kaujinieku uzbrukumu sestdien Mariupolei, kurā tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 100 ievainoti, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni izsludināja ES dalībvalstu ārlietu ministru ārkārtas tikšanos ar mērķi izstrādāt savienības atbildi uz šiem notikumiem.

Savukārt Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, jautāts, vai, pēc viņa domām, sankcijas pret Krieviju būtu jāpastiprina, žurnālistiem Briselē šodien pauda, ka tas varētu būt atkarīgs no Krievijas tālākās rīcības. Dombrovskis atgādināja, ka agresija pret kaimiņvalstīm 21.gadsimtā nav pieņemama un kopumā ir vajadzīga situācijas deeskalēšana.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.