Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Rinkēvičs: ES dienas kārtībā terorisma apkarošana ir prioritāra

© F64

Eiropas Savienības (ES) dienas kārtībā terorisma apkarošana ir prioritāra, tā ikgadējā ES un Līča valstu Sadarbības padomes sanāksmē Katarā uzsvēris ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, ministrs vērsa klātesošo uzmanību uz terorisma izplešanos Tuvajos Austrumos, kas rada drošības draudus visai starptautiskajai sabiedrībai, tostarp ES un Līča valstīs.

Viņš pauda līdzjūtību Saūdu Arābijas Karalistei saistībā ar 22.maijā pašnāvnieku spridzinātāju sarīkoto sprādzienu šiītu mošejā Saūda Arābijas austrumos, Al Kvadīhas ciemā, nogalinot vismaz desmit cilvēkus. Ārlietu ministrs arī nosodīja ISIL/Da’esh barbariskos aktus Irākā, Sīrijā un Lībijā.

"Terorisms rada nopietnu apdraudējumu Eiropā un Persijas līča reģionā. Turklāt tas apdraud ne tikai tūkstošiem nevainīgu cilvēku dzīvību, tas ir arī drauds jebkuras civilizētas sabiedrības humānām vērtībām un principiem. Pašreizējā drošības eskalācija Tuvo Austrumu reģionā, Irākā, Sīrijā un Lībijā, jo īpaši ISIL/Da'esh un citu teroristu organizāciju barbariskā rīcība reģionā, kā arī nesenie teroristu uzbrukumi Eiropā, atbalsojās visās mūsu valstīs, kas vienlaikus apliecina mūsu savstarpējo atkarību un ietekmi uz notiekošajiem procesiem. Eiropas Savienības dienas kārtībā terorisma apkarošana ir prioritāra," norādīja ministrs.

Rinkēvičs uzsvēra ES prioritāti cīņā pret terorismu, minot, terorisma finansēšanas novēršanu, vēršanos pret ārvalstu kaujinieku fenomenu, stratēģiskās komunikācijas un teroristu propagandas apkarošanas jautājumu.

Ministrs arī apliecināja, ka Latvija kā prezidējošā valsts ES Padomē turpinās koncentrēties uz tādiem jautājumiem kā Pasažieru datu reģistra direktīvas pabeigšana, tādējādi stiprinot tiesībaizsardzības un tiesu iestāžu informācijas apmaiņu, pastiprinot cīņu terorisma finansēšanas novēršanas jomā un uzlabojot stratēģisko komunikāciju cīņā pret terorismu un vardarbīgu ekstrēmismu tiešsaistē.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka ir jānostiprina mērķtiecīgāka drošības un pretterorisma sadarbība ar Persijas līča sadarbības padomi, īpašu uzmanību vēršot uz efektīvāku terorisma finansēšanas novēršanu, lai kopīgiem spēkiem identificētu un samazinātu teroristu izmantotos finanšu kanālus. "Ir jāuzlabo stratēģiskā komunikācija, lai apkarotu teroristu melīgos vēstījumus, jo teroristu propaganda ir viens no galvenajiem teroristu ieročiem, īpaši ISIL/Da'esh un šo organizāciju filiālēs pasaulē," uzsvēra ministrs.

Sanāksmē ES un Līča Sadarbības padomes valstu pārstāvji vienojās par turpmāko sadarbību, atzīmējot transporta, enerģētikas, tirdzniecības, kultūras, izglītības un zinātnes jomu. Tāpat tika pārrunāts Irānas kodolprogrammas jautājums un Tuvo Austrumu miera process.

ES un Līča valstu sadarbības formāts uzsāka darbu 1988.gadā. Līča Sadarbības padomi veido sešas dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. 2015.gadā Līča valstu Sadarbības padomes prezidējošā valsts ir Katara.