Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Arī Lietuva un Igaunija nevēlas uzņemt bēgļus

© Scanpix

Lietuva un Igaunija skeptiski vērtē Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumus par bēgļu sadali starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas tām iesaka uzņemt attiecīgi 710 un 1064 bēgļus.

Kā trešdien norādījis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, viņa valsts šobrīd noteikti nav gatava uzņemties rūpes par tik lielu bēgļu skaitu, kādu tai ieteikusi EK.

"Mēs valdībā esam runājuši un sprieduši un gatavojam valdības lēmuma projektu, un šajā projektā paredzēti 30-40 bēgļi," viņš sacījis žurnālistiem.

Arī iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis Eiropas Komisijas ieteikto skaitli nosaucis par nereālistisku. Pēc viņa teiktā, Lietuvas vadība jau ne vienreiz vien izteikusi viedokli, ka tas jādara "pēc brīvprātības principa un savu iespēju robežās".

Kā uzskata ministrs, pat maksimāli izmantojot visas iekšlietu sistēmas iespējas, Lietuva varētu uzņemt 40-50 bēgļu grupu, turklāt jāņem vērā, ka vienlaikus tai arī turpmāk nāktos izmitināt tos nelegālos imigrantus, kas paši ierodas Lietuvā.

Arī Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass uzsvēris, ka viņa valsts nepiekrīt Eiropas institūciju nostājai un ka Igaunijai noteiktā kvota ir neproporcionāli liela.

Premjers norādījis, ka Igaunija savu nostāju nav mainījusi. "Mūsuprāt, ES dalībvalstīm pašām jālemj, cik bēgļu tās ir gatavas uzņemt. Taisnīgi būtu ņemt vērā, cik liela ir katra valsts un kādas ir tās iespējas," viņš sacījis.

Kā ziņots, EK pieņēmusi pirmos priekšlikumus visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, norādot, ka Lietuvai būtu jāuzņem 710 bēgļi - 302 no Itālijas, 201 no Grieķijas un 207 bēgļi no viņu mītnes zemēm.

Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi - 310 no Itālijas, 207 no Grieķijas un 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm.

Savukārt Igaunijai no visām Baltijas valstīm jāuzņem visvairāk bēgļu, kopumā 1064 - 443 no Itālijas, 295 no Grieķijas un 326 no mītnes zemēm.

Paredzēts, ka dalībvalstis saņems 6000 eiro par katru personu, ko tās uzņems savā teritorijā.