Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

EP komiteja atbalstījusi viesabonēšanas tarifu atcelšanu

© F64

Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja ar nozīmīgu balsu vairākumu atbalstīja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē panākto vienošanos starp EP, Eiropas Komisiju (EK) un Padomi par mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšanu visā ES no 2017.gada 15.jūnija.

EP deputāts Krišjānis Kariņš (V), kurš strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā, norādīja, ka Latvijas iedzīvotājiem tas nozīmēs ievērojami zemākus mobilo sakaru tarifus, ceļojot uz ES dalībvalstīm, aģentūru LETA informēja viņa padomniece Ieva Zīberga.

"Jau pārejas periodā iedzīvotājiem būs jūtams ievērojams cenu pazeminājums, kas atsevišķos gadījumos varētu būt pat līdz četrām reizēm," sacīja Kariņš.

Komitejas atbalstītā regula paredz viesabonēšanas atcelšanu no 2017.gada 15.jūnija, tas nozīmētu, ka, ceļojot ES, par telefona zvaniem, īsziņām un datu lietošanu ikviens ES iedzīvotājs maksātu savu mājas tarifu bez papildu viesabonēšanas izmaksām.

Regulā iekļauts arī "taisnīgas lietošanas princips", kas iekļauj periodisku ceļošanu, nevis cilvēkus, kas pastāvīgi dzīvo ārzemēs. Šī principa pielāgošana novērsīs ļaunprātīgu viesabonēšanas režīma izmantošanu un aizsargās industriju, ļaujot tai strādāt bez zaudējumiem un neceļot vietējos tarifus.

Tāpat no 2016.gada 30.aprīļa sāktos pārejas periods, kura laikā būtu jāmaksā mājas tarifs plus minimālā vairumtirdzniecības cena. Tāpat tā paredz vienotus tīkla neitralitātes standartus ES, kas nodrošinātu godīgu konkurenci visiem tirgus dalībniekiem.

Gala balsojums EP plenārsesijā Strasbūrā plānots 28.oktobrī.