Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Dombrovskis: Migrantu pieplūdums Eiropā ir samazinājies

© Scanpix

Šobrīd, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, situācija ar migrācijas krīzi ir būtiski uzlabojusies un migrantu pieplūdums samazinājies, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē pauda Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis (V).

Deputāts Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK) pauda viedokli, ka Eiropas Savienības (ES) migrācijas plāns nestrādā un Eiropas Komisijas politikas rezultātā "sabraucis pilns ar nelegāliem imigrantiem", kas neesot kara bēgļi. Deputāts arī kritizēja iepriekš pieņemtos lēmumus par tā dēvētajām bēgļu kvotām jeb patvēruma meklētāju pārvietošanu ES.

Dombrovskis šādai nostājai nepiekrita, lai gan atzina, ka viedokļi par šo jautājumu ir dažādi. Viņš gan uzsvēra, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu situācija ir būtiski uzlabojusies un migrantu pieplūdums samazinājies.

Runājot par bēgļu pārvietošanu, Dombrovskis uzsvēra, ka Latvija to ir atbalstījusi, turklāt mandātu šādai nostājai saņēmusi tieši Eiropas lietu komisijā. Tātad deputāti paši piedalījušies šāda lēmuma pieņemšanā, un vairākums to uzskatīja par pamatotu, rezumēja eirokomisārs.

Komentējot to, ka pārvietotie bēgļi pamet Latviju, komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) piebilda, ka no Igaunijas neviens no pārvietotajiem patvēruma meklētājiem nav aizbraucis.

Dombrovskis uzsvēra, ka pērn bija krīzes situācija un palīdzība bija nepieciešama valstīm, kur bija liela migrantu plūsma. Arī šajā jautājumā tika sagaidīta solidaritāte, līdzīgi kā situācijā, kad bagātāku valstu nodokļu maksātāju nauda tiek citām ES valstīm, turpināja eirokomisārs.

Pērn, krīzes situācijā, pateikt "jūs tur paši tieciet galā, uz pārējo Eiropu tas neattiecas" no solidaritātes viedokļa nebūtu pareizi, norādīja Dombrovskis.

Šnore gan akcentēja, ka vajadzēja domāt arī par ES robežu sargāšanu, bet Dombrovskis atbildēja, ka tas ir viens no plāna punktiem.

Kā ziņots, Latvija ES pārvietošanas programmā jau uzņēmusi 124 personas. No tām statuss ir piešķirts 53 personām - bēgļa statusu ir ieguvušas sešas personas un alternatīvo statusu - 47 personas. Bēgļa statusu piešķir bez noteikta termiņa, bet alternatīvo - uz gadu.