Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

"Hamas" līderis: Mēs nevaram līdzāspastāvēt ar okupantiem

© Scanpix

"Hamas" līderis Haleds Mešaals svētdien pārraidītā intervijā pieprasīja, lai Izraēla izbeidz Gazas joslas blokādi, kā arī brīdināja, ka palestīnieši nevar līdzāspastāvēt ar kaimiņiem, kamēr viņu zeme ir okupēta.

ASV raidsabiedrība PBS Mešaalu intervēja sestdien Dohā, un pilnā apjomā intervija tiks pārraidīta pirmdien vakarā. Tomēr intervijas fragmenti tika pārraidīti jau svētdien telekanāla CBS pārraidē "Face the Nation".

Atbildot uz žurnālistikas veterāna Čārlija Rouza jautājumu, vai viņš perspektīvā saskata mierīgas līdzāspastāvēšanas iespēju ar izraēliešiem, Mešaals sacīja, ka vienīgi Palestīnas valsts varēs izlemt – atzīt Izraēlu vai neatzīt.

"Mēs neesam fanātiķi, mēs neesam fundamentālisti. Mēs patiesībā necīnāmies pret ebrejiem kā tādiem. Mēs necīnāmies pret citām rasēm. Mēs cīnāmies pret okupantiem," sacīja "Hamas" līderis.

"Es esmu gatavs līdzāspastāvēt ar ebrejiem, ar kristiešiem un arābiem, un nearābiem," viņš sacīja. "Tomēr es nevaru līdzāspastāvēt ar okupantiem."

Vaicāts, vai palestīniešu valsts atzīs Izraēlu kā ebreju valsti, Mešaals no jauna apliecināja "Hamas" nostāju – grupējums Izraēlu neatzīst.

"Kad mums būs palestīniešu valsts, tad palestīniešu valsts lems par tās politiku. Jūs patiesībā nevarat man prasīt par nākotni, es jums atbildēju," viņš sacīja. "Bet palestīniešu tauta teiks savu vārdu, kad viņiem būs sava valsts bez okupācijas."

"Hamas" svētdien pasludināja 24 stundu pamieru, tomēr karadarbība Gazas joslā turpinās, un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka Izraēlas armija turpinās gropējuma tuneļu iznīcināšanu.