Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Francija gatava uzņemt Irākas kristiešus

© F64

Francija pirmdien paziņojusi, ka ir gatava sniegt patvērumu Irākas kristiešiem, kuri bijuši spiesti pamest mājas, glābjoties no islāmistu vajāšanām.

Tūkstošiem kristiešu un citu minoritāšu pārstāvju bijuši spiesti pamest Mosulu, kuru jūnijā ieņēma grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) vadītie kaujinieki.

ISIL nesen grupējuma kontrolētajās teritorijās Irākā un Bagdādē pasludinājis kalifātu un piedraudējis izrēķināties ar kristiešiem, ja tie nepāries islāmā vai arī nenomaksās īpašu "aizsardzības nodokli".

"Francija ir sašutusi par šiem tiesību pārkāpumiem, ko tā ar vislielāko stingrību nosoda," teikts ārlietu ministra Lorāna Fabiusa un iekšlietu ministra Bernāra Kazenēva kopīgajā paziņojumā. "Mēs esam gatavi, ja viņi to vēlas, palīdzēt tiem iegūt patvērumu mūsu teritorijā."

"Ultimāts, kuru šīm kopienām Mosulā izvirzījis ISIL, ir kārtējais traģiskais piemērs briesmīgajiem draudiem, kurus Irākā, kā arī Sīrijā un citviet iedzīvotājiem, kas ir šī reģiona vēsturiska un neatņemama daļa, rada džīhādistu grupējumi," uzsvēruši Francijas ministri.