Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuva varētu atteikties no dzimšanas datiem personas kodā

© F64

Lietuva tuvāko desmit gadu laikā varētu pilnībā atteikties no personas kodiem, kuri satur informāciju par cilvēka dzimšanas datumu, vēsta "Verslo žinios".

Rūpējoties par labāku personas datu aizsardzību, šādu ierosinājumu izteikusi Lietuvas Tieslietu ministrija, kas jau sākusi saskaņot ar citām institūcijām attiecīgu iedzīvotāju reģistra likuma grozījumu projektu. Tas nodots arī sabiedrības apspriešanai.

Ministrija iesaka personas kodu turpmāk veidot kā vienpadsmit nejauši izraudzītu ciparu virkni.

"Protams, pašreizējo personas kodu ir ļoti viegli atcerēties, bet, to nomainot, tiks labāk aizsargātas personas tiesības uz privātumu," skaidrojis tieslietu ministrs Jozs Bernatonis, norādot, ka beznozīmes personas kodi jau tiek lietoti tādās attīstītās valstīs kā ASV, Lielbritānijā, Nīderlandē, Austrijā, Beļģijā, Vācijā un Īrijā.

Diskusijas jautājumā par personas koda struktūru turpinājušās jau ilgāku laiku. Kā norādīts Tieslietu ministrijas paziņojumā, pašreizējam personas kodam ir stingra iekšējā struktūra, kas viegli ļauj noteikt cilvēka vecumu, dzimumu vai ārvalstnieku gadījumā pat dzimšanas vietu, un tādējādi tiek būtiski pārkāptas personas tiesības uz privātumu. Iespējas izmantot šādu personas kodu elektroniskajā vidē ir ļoti ierobežotas, to arī nav iespējams izziņot atklātībā, bet tas ļoti apgrūtina juridisko personu darbību, jo bez personas koda nevar precīzi identificēt juridiskās personas vadītāju, tādēļ tiesisku strīdu gadījumos cilvēkiem rodas īpaši daudz problēmu.

Ministrija uzsver, ka, mainot personas kodu pret beznozīmes skaitļu virkni, nebūs apdraudēti personas dati elektroniskajā vidē, piemēram, dažādu reģistru sadarbības gadījumā, kā arī sniedzot personām publiskos vai administratīvos elektroniskos pakalpojumus. Jaunās personas kodu sistēmas ieviešana "radītu tiesiskos nosacījumus maksimāli plašam šā universālā, unikālā un oficiālā personas identifikatora lietošanai publiskā un privātā sektora informācijas sistēmās", neradot draudus atklāt personas datus subjektiem, kuriem nav tiesību ar tiem rīkoties, norādīts paziņojumā.

Likumprojektā ieteikts personas kodu nomaiņu veikt pakāpeniski, paredzot, ka tas neradīs cilvēkiem nekādus papildu izdevumus, jo personas kodi tiktu mainīti tikai tām personām, kuras mainīs dokumentus pēc attiecīgā likuma stāšanās spēkā.

Lietuva varētu atteikties no dzimšanas datiem personas kodā