Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Turpinās Lietuvas Iekšlietu ministrijas skandāls

© F64

Lietuvā turpinoties skandālam ap Iekšlietu ministriju, kuras bijušās amatpersonas nonākušas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) uzmanības lokā saistībā ar aizdomām par tirgošanos ar ietekmi, piektdien atkāpies nupat amatā apstiprinātais ministra vietnieks Pauļus Beinaris.

Lai gan 30 gadu vecais viceministrs, kura pārziņā bija nodota reģionu attīstība un elektroniskās informācijas drošība, savus pienākumus sāka pildīt tikai pirms pāris dienām, atkāpjoties viņš skaidrojis, ka pašreizējā nospiedošajā atmosfērā strādāt nespēj.

Tikmēr gan Seima opozīcija, gan politologi un pat daži valdošās koalīcijas politiķi aizvien skaļāk pauž pārliecību, ka arī pašam partijas "Kārtība un taisnīgums" deleģētajam ministram Dailim Alfonsam Barakauskam būtu vai nu labprātīgi, vai piespiedu kārtā jāatstāj amats, lai neradītu jaunas problēmas un nekaitētu valdības un savas partijas reputācijai.

STT šai lietā sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu vērienīgu tirgošanos ar ietekmi organizētā grupā, kurā varētu būt iesaistītas divas bijušās amatpersonas, kas savulaik ieņēmušas ministrijā politiski atbildīgus amatus, kā arī triju firmu vadītāji.

Šonedēļ dienesta darbinieki veica kratīšanu "Kārtība un taisnīgums" birojā un vairāku personu dzīves un darba vietās. Mediji norāda, ka aizdomās turēto skaitā ir arī Barakauska bijušais padomnieks Ervīns Rastensks un viceministrs Aļģimants Juocevičs.

Tomēr ministrs paziņojis, ka atkāpties nedomā, jo minētās personas viņa vadītajā ministrijā vairs nestrādā.

Arī premjers Aļģirds Butkevičs lūdzis Barakausku turpināt darbu, kamēr notiek pirmstiesas izmeklēšana, lai tad tālāk vērtētu situāciju, jo pašlaik neesot informācijas par paša ministra vainu.

Kā uzskata politologs Toms Janeļūns, iespējams, ka premjers pagaidām atturas no stingrākiem soļiem, lai neradītu spriedzi koalīcijā, un varbūt cer, ka situāciju glābs pati "Kārtība un taisnīgums".

Ja Butkevičs tomēr izšķirtos par stingrāku rīcību, viņš tādējādi dotu sabiedrībai nepārprotamu signālu, ka valdībai nav dubultstandartu, un, domājams, saņemtu nepārprotamu atbalstu arī no prezidentes Daļas Gībauskaites, spriedis eksperts.

Pēc viņa teiktā, Barakauska argumenti neiztur kritiku, jo runa ir par ministra pārraudzīto nozari un viņam bija jāzina, kas ministrijā notiek.