Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ANO Bēgļu aģentūra brīdina: Sīrija nonākusi krustcelēs

© SCANPIX

Lai gan pastāv cerības par miera iestāšanos, Sīrijas pilsoņu ciešanas turpinās; Sīrijas karš ir piemērs visaptverošai neveiksmei, norādījis ANO Bēgļu aģentūras reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā komunikācijas koordinators Didzis Melbiksis.

Lai gan pastāv cerības par miera iestāšanos, Sīrijas pilsoņu ciešanas turpinās; Sīrijas karš ir piemērs visaptverošai neveiksmei.

Laikā, kad pasaule gatavojas pieminēt vēl vienu nežēlīgā Sīrijas kara gadadienu, ANO Bēgļu aģentūra aicina starptautisko sabiedrību dubultot tās dāsno atbalstu, lai varētu turpināt sniegt palīdzību miljoniem civiliedzīvotāju, kuri kara dēļ saskaras ar ilgstošām, milzīgām ciešanām gan Sīrijā, gan tās tuvējā reģionā.

"Sīrija ir nonākusi krustcelēs," norādījis ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. "Ja vien nenotiks nekavējoša, radikāla rīcība, lai nostiprinātu mieru un drošību Sīrijā, situācija tikai pasliktināsies."

13.5 miljoniem Sīrijas iedzīvotāju ir nepieciešama humanitārā palīdzība, 6.3 miljoni ir bijuši spiesti pārvietoties Sīrijas iekšienē, simtiem tūkstoši sīriešu ir devušies bīstamā ceļā pāri Vidusjūrai, meklējot patvērumu, teju 3 miljoni bērnu vecumā līdz 5 gadiem savā dzīvē nav piedzīvojuši neko citu kā vien karu, un 4.9 miljoni - galvenokārt sievietes un bērni - ir raduši patvērumu kaimiņvalstīs, vienlaikus radot spēcīgu sociālu, ekonomisku un politisku spriedzi uzņemošajās sabiedrībās. "Galu galā Sīrijas konflikts nav par skaitļiem, svarīgākais ir cilvēki," atzīmējis Grandi. "Ir izšķirtas ģimenes, ir nogalināti nevainīgi civiliedzīvotāji, ir iznīcinātas ēkas un cilvēku mājvietas, ir sagrautas iespējas nodrošināt savus ienākumus un iztiku. Tā ir visaptveroša neveiksme."

ANO Bēgļu aģentūra turpinās nodrošināt palīdzību un aizsardzību cietušajiem Sīrijā un kaimiņvalstīs. ANO Bēgļu aģentūra kopā ar sadarbības partneriem ir nodrošinājusi nepieciešamo palīdzību miljoniem cilvēku. 2016.gadā vairāk kā miljons sīriešu saņēma palīdzību, kas palīdzēja viņiem pārdzīvot ziemu un aukstos laika apstākļus. Vairāk kā 4 miljoni sīriešu saņēma atbalstu pamatvajadzību nodrošināšanai - ēdienu, medikamentus, gultas veļu un virtuves piederumus. Vairāk kā 2 miljoniem sīriešu 5 galvenajās bēgļus uzņemošajās reģiona valstīs bija pieejami tādi pakalpojumi kā bērnu aizsardzība, izglītība un veselības aprūpe, pateicoties plašajam ANO Bēgļu aģentūras partnerorganizāciju tīklam vietējās kopienās.

Tā kā problēmas arvien samilst, pieaug arī nepieciešamība pēc papildu finansējuma. Aprīļa sākumā Briselē norisināsies konference, kurā tiks izvērtēta situācija Sīrijā un tās iespējamie attīstības scenāriji, kā arī humanitārajai palīdzībai nepieciešamā finansējuma apjoms. ANO prasa jau šogad veltīt 8 miljardus ASV dolāru, lai turpinātu nodrošināt sīriešu vajadzības gan dzimtenē, gan patvēruma valstīs. Tas izriet no 2016.gada Londonas konferencē izvirzītajiem mērķiem nodrošināt pieejamību iztikas avotiem un izglītībai, un ir būtiski turpināt iesāktos centienus šajā jomā. "Mēs aicinām donorus arī turpmāk sniegt atbilstošu un elastīgu finansējumu, lai mēs varētu turpināt reaģēt uz arvien pieaugošajām vajadzībām," sacīja Grandi. "Finansējums neizbeigs cilvēku ciešanas, bet tā ir viena no iespējamām atbildēm laikā, kad nabadzība un ciešanas pastiprinās. Pašreiz pieejamais finansējums nav pietiekams, lai spētu tikt galā ar dažādajiem izaicinājumiem."

ANO Bēgļu aģentūra cer, ka nesenās miera sarunas ir sākums ceļam uz ilgtspējīgu un noturīgu konflikta atrisinājumu. "Miera sarunas vien neradīs tādus apstākļus Sīrijā, lai bēgļi varētu atgriezties mājās," norādīja Grandi. "Kad tiks nodrošināti nepieciešamie apstākļi ilgtspējīgam mieram, mums jābūt gataviem uz vērienīgākajiem valsts atjaunošanas pasākumiem, ko pieredzējusi mūsu paaudze. Taču līdz tam ir būtiski turpināt sniegt civiliedzīvotāju dzīvībai tik svarīgo humanitāro palīdzību, kā arī paplašināt šo palīdzību saņemošo personu loku, nodrošinot atbalstu visiem, kam tas ir nepieciešama."