Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Kas viņa ir - Angela Merkele?

© scanpix

Kancleres Angelas Merkeles otrais vārds esot Doroteja, kas nozīmējot «dieva dāvana». Daudzi uzskata, ka tā arī ir. Protams, Merkele ir apdāvināta un gudra sieviete, arī varena un ietekmīga. Vācijas galvgalī ir bijuši septiņi kancleri, bet tikai viena kanclere. Nākamgad apritēs jau desmit gadu, kopš Merkele ieņem šo amatu. Šajā ziņā viņu ir pārspējis tikai Vācijas pirmais kanclers Konrāds Adenauers (1949–1963), taču neviens šo amatu nav veidojis tik spilgti un paliekoši, kā to dara Merkele.

Kanclere: mazliet personīgi

Angela Merkele un Vācija – pasaule te liek vienlīdzības zīmi. Vēl vairāk – nereti tiek likta arī vienlīdzības zīme starp Merkeli un Eiropu. Savu tēlu viņa veidojusi rūpīgi, bet piesardzīgi. Politiskās karjeras sākumā Merkele centās notušēt visu personisko: vidukli slēpa zem žaketēm, bet, jautāta par austrumvācisko izcelsmi, sacīja, ka pēc izcelsmes esot vienkārši sieviete. Protams, pa šo laiku noslēpumainības plīvurs ir kritis un būtu grūti atrast kaut ko tādu, ko vēl kāds nezinātu par Vācijas kancleri. Merkelei patīk doties pārgājienos, slēpot ar distanču slēpēm, viņa labprāt dzied un par visu vairāk mīl klasisko mūziku, jo īpaši operu. Cepot plūmju plātsmaizi, viņa skopojoties ar drumstalām, par ko pukojas vīrs, kurš esot konditora dēls. Brīvajā laikā Merkele labprāt stāv pie plīts, un viņas firmas ēdiens ir kartupeļu zupa. Merkeles iecienītākais apģērbs ir žakete, kas mainījusies līdz ar pašu valkātāju – atkarībā no iemesla tās ir bijušas zilas, zaļas, oranžas, sārtas un baltas. Žurnālisti ir centušies pat pēc krāsas noteikt, kāds konkrētajā brīdī ir kancleres noskaņojums. Neatkārtojama ir arī viņas mīmika un ar pirkstiem veidotā ģeometriskā figūra, kas atgādina rombu. Tā ir viņas firmas zīme, par kuru Merkele pati saka, ka šis žests «ietverot noteiktu simetriju», turklāt tas palīdzot... noturēt taisnu muguru. Saskaņā ar definīciju simetrija ir īpašība, kuras rezultātā ģeometriskas figūras vai ķermeņi saskan paši ar sevi, ja izpilda noteiktas pārveidošanas darbības. Šis apraksts patiešām atbilst arī pašai Merkelei.

Zinātni iemaina pret politiku

Nākamā kanclere dzimusi 1954. gada 17. jūlijā Hamburgā, taču drīz pēc tam ģimene pārcēlās uz Austrumvāciju, Brandenburgas apgabalu, kur viņas tēvs, mācītājs Horsts Kasners, kalpoja Templinas draudzē. Savā interneta mājaslapā Merkele raksta: «Templinā kopā ar brāli Markusu un māsu Irēnu pavadījām skaistu bērnību. Dzīvē mēs aizgājām katrs savu ceļu, taču joprojām mūs daudz kas saista. Kristīgās vērtības un pasaules atvērtība ģimenē man līdz pat šai dienai ir noteicošas.»

Skolu un pēc tam arī Leipcigas universitātes Fizikas fakultāti Merkele pabeidza ar izcilību. Pēc universitātes beigšanas Merkele strādāja Zinātņu akadēmijas Fizikālās ķīmijas institūtā Berlīnē. No 1977. gada līdz 1982. gadam bija precējusies ar savu kursa biedru, fiziķi Ulrihu Merkelu, bet kopš 1998. gada – ar Joahimu Zaueru, izcilu ķīmiķi, taču saglabājusi pirmā vīra uzvārdu. 36 gadu vecumā Merkele kļuva par Vācijas ģimenes lietu ministri un līdz ar to par jaunāko ministri kanclera Helmūta Kola kabinetā. No 1994. līdz 1998. gadam viņa bija Vācijas vides aizsardzības ministre. 2000. gadā Merkele kļuva par Vācijas Kristīgo demokrātu apvienības CDU vadītāju, bet atteicās no kandidēšanas uz kanclera amatu par labu konservatīvo kandidātam Edmundam Štoiberam. 2005. gadā Merkele kļuva par pirmo sievieti kancleri un, saskaņā ar ietekmīgā ekonomikas izdevuma «Forbes» aplēsēm, par pasaules ietekmīgāko sievieti.

Angela Merkele un viņas vīrs Joahims Zauers dzīvo Berlīnē, īres namā. Viņas alga ir 280 000 eiro gadā. Merkelei bērnu nav, bet tas netraucē viņu dēvēt par «mammu», ja precīzāk – visas «nācijas mammu». Šādu iesauku Merkele izpelnījās no saviem partijas biedriem. Tiesa, sākotnēji tai bija zobgalīga nokrāsa, taču Merkele prata to pagriezt sev izdevīgā gaismā. Par savu ģimeni Merkele uzskata arī vīra bērnus no viņa iepriekšējās laulības. Zaueram ir divi dēli Daniels un Adrians, ar kuriem Merkelei esot lieliskas attiecības.

Mīl tā dēļ, kā viņai nav

Merkele nav ārišķīga, iedomīga, alkatīga vai agresīva – tās ir īpašības, par kuru neesamību viņa tiek mīlēta. Merkele piešķīrusi varai absolūti normālu veidolu: ar pilsoņiem kanclere tiekas un runā vienā «acu līmenī», necenšoties radīt hierarhijas iespaidu. Ja viņai ir pārrunas ar augstiem biznesmeņiem, kanclere nemēģina uzsākt spriedelēšanu par dārgiem luksusa pulksteņiem vai automašīnām. Viņa nepielāgojas, viņa ir tāda, kāda ir – noteikta un precīza. Kabinetā viņa ienāk tad, kad visi jau ir sapulcējušies. Ja vizītes laikā draud izveidoties situācija, ka kanclere varētu ierasties agrāk par žurnālistiem, rodas visīstākais stress: reportieri vēja ātrumā nesas pa viesnīcas gaiteņiem, lai paspētu ieņemt vietas, pirms kanclere ienākusi telpā. Merkele pacietīgi atbild uz visiem jautājumiem, nekad nezaudē kontroli kā Helmūts Kols vai arī nekad neuzsāk cīņu ar žurnālistiem, kā to darīja Gerhards Šrēders. Pirms desmit gadiem, kad Merkele kļuva par Vācijas kancleri, kāda amerikāņu reportiere viņai pajautāja, vai viņa esot laimīga. Tas bija jautājums, uz kuru toreiz Merkele nespēja atbildēt, tāpēc vien kaut ko nesaprotamu nomurmināja. Kad šogad vizītes laikā Ķīnā kāds puisēns uzdeva līdzīgu jautājumu, Merkelei vairs atbilde kabatā nebija jāmeklē: «Jā, man ir laimīga dzīve.» Abi jautājumi, starp kuriem ir desmit gadi, atšķiras ar to, ka šoreiz tas bija jautājums nevis par viņas personīgo labsajūtu vai labklājību, bet gan par dzīvi Vācijā kopumā.

Taču pat Merkeli brīžam pārņemot šaubas – šaubas par nākotni. Reiz viņa esot atzinusies, ka par šo jautājumu labprāt būtu parunājusi ar Mārgaretu Tečeri, ar kuru nekad nebija tikusies. Starp citu, savas nelokāmās nostājas un unikalitātes dēļ Merkelei nereti tiek piedēvēta Mārgaretas Tečeres iesauka – dzelzs lēdija. Šobrīd Merkele atrodas savas politiskās karjeras virsotnē, tāpēc šķiet, ka jautājums par viņas ēras beigām ir nevietā. Tomēr ir arī skaidrs, ka viss vienmēr beidzas. Protams, Merkele vēlētos karjeras beigas noteikt pati, taču dzīvē reti kad tas ir iespējams. Nāks laiks, nāks arī padoms.

Mobilais telefons no Baraka Obamas

Par godu kancleres 60. dzimšanas dienai visi Vācijas mediji uzskata par savu pienākumu publicēt viņas fotoattēlus: Merkele kā bērns, Merkele kā Kola kabineta ministre, Merkele kā kanclere, Merkele kā futbola līdzjutēja utt. Redzot šos attēlus, kļūst skaidrs, ka kancleres amats nebūt nav nospiedis viņas kamiešus, pat viņas raksturīgais, nedaudz uz leju noslīdējušais mutes kaktiņš nav radies amata sloga rezultātā, tas bijis viņai vienmēr.

Ko dzimšanas dienā vēlētos pasaules ietekmīgākā sieviete? «Veselību» un «lai varētu darīt to, kas sagādā prieku». Savus pirmos apsveikumus dzimšanas dienā Merkele saņēma Briselē preses konferences laikā, kur, lai izvēlētos ES augstākās amatpersonas, bija pulcējušies Eiropas valstu pārstāvji. ZDF reportieris Merkeli apsveica, nodziedot viņai tradicionālo «Happy Birthday». Merkeles dzimšanas dienas svinīgais pasākums notika CDU partijas mītnē, Konrāda Adenauera ēkā, kur pulcējās vairāki simti lūgtu viesu. Līdzīgi kā viņas 50. dzimšanas dienā klātesošos uzrunāja vēsturnieks, šoreiz Jirgens Osterhammels, kurš nolasīja referātu «Pagātne: Par vēstures laika horizontu».

Ja runa ir par dāvanām, tad ļoti zīmīgu dāvanu Merkele saņēma no ASV prezidenta Baraka Obamas, kurš kanclerei uzdāvināja jaunu mobilo telefonu. Novērotāji to raksturo kā saspīlējuma mazināšanas zīmi starp Vāciju un ASV. Kā paskaidroja Baltā nama preses sekretārs, dāvana esot labas gribas žests, lai vērstu par labu situāciju pēc Nacionālās drošības aģentūras noklausīšanās skandāla. Pēc tam, kad Obama bija dzirdējis, ka Merkelei esot problēmas ar mobilo telefonu, viņam radās ideja par šādu dāvanu. Aparātā esot jau izveidoti kancleres iemīļotākie kontakti, kā arī uzstādītas vairākas populāras programmas, lai atvieglotu tā sākotnējo lietošanu. Merkeles pirmā reakcija bijusi pateicība par dāvanu, taču tūdaļ sekojusi kritika, ka aparāts nav oriģinālā iepakojumā kaut vai garantijas dēļ. Tiesa, Obamam bija savs skaidrojums: tā kā bija nepieciešams veikt rūpīgu iepriekšēju aparāta drošības pārbaudi, tāpēc arī trūkstot šī oriģinālā iepakojuma.

Oriģinālu dāvanu Merkelei sagādājuši arī Templinas iedzīvotāji ar pilsētas galvu Detlefu Tabertu priekšgalā. Pilsēta, kurā Merkele pavadījusi savas bērnības 16 gadus, dāvināja viņai «Ukermarkas milzi» – 40 metrus augstu un 190 gadus vecu baltegli. Taču, tā kā tik lielu koku nevar pārstādīt, tā vietā slavenā templiniete saņems šīs milzes piecus gadus veco atvasīti, kura vēlāk pāraugs pašu kancleri.

***

10 mazāk zināmi fakti par Angelu Merkeli

Bailes

Valstu vadītāji nedrīkst izrādīt savas vājības, taču katram cilvēkam ir no kaut kā bail. Angelai Merkelei esot bail no suņiem. Pēc tam, kad viņai bija uzbrucis kaimiņu medību suns, Merkele izvairās no četrkājaino radījumu klātbūtnes. Dodoties vizītēs, kancleres birojs informē sagaidītāju pusi par šo faktu. Visi arī to ievēro, izņemot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš tomēr ir apžēlojies un uzdāvinājis Vācijas kanclerei plīša sunīti.

Joku plēsēja

Ironija un pašironija sagādā Merkelei prieku. Viņa spēj smieties līdz asarām, un arī pašai vienmēr ir padomā kāds joks. Kolēģi uzskata viņu par ļoti asprātīgu.

Mīl Ameriku

Par spīti slepeno dienestu noklausīšanās skandāliem, Angela Merkele mīl Ameriku. Īpaši tuva viņai esot Kalifornija.

Kas patīk vīriešos

Kādā intervijā sieviešu žurnālam «Brigitte» Merkele nejauši bija atklājusi, ka viņai vīriešos patīkot «skaistas acis». Tiesa, pēc tam viņa piebilda, ka esot nu jau par daudz izpļāpājusies.

Prot imitēt slavenības

To laikam vismazāk varētu sagaidīt no kancleres, bet tiešām viņai piemīt vienreizējas spējas imitēt cilvēkus.

Kā švamme uzsūc sarunas

Angela Merkele ir dabaszinātņu doktore. Kaut arī viņa nestrādā kā zinātniece, mācīties un iegūt zināšanas viņa vēlas joprojām. Viņa esot ļoti pacietīga klausītāja un sarunas uzsūcot kā sūklis.

Paraugs

Par savu paraugu Merkele uzskata franču zinātnieci Mariju Sklodovsku-Kirī, kura 1911. gadā saņēma Nobela prēmiju fizikā par radioaktivitātes pētīšanu.

Valodas

Viņu fascinējot franču valoda, taču diemžēl viņa to nesaprot. Toties Merkele labi runā krieviski un var saprast Putinu.

Kamielim līdzīgas spējas

Merkelei piemītot kamieļiem līdzīgas spējas saglabāt spēku un izturību, lai labāk izturētu garās darba naktis.

Kafija

Angela Merkele dzer tikai melnu kafiju.