Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Aija Andrejeva izrāda savu romantisko dzīvokli

Šķiet, nekas šajā dzīvoklī nav tāpat vien vai nejauši. Piemēram, šīs gleznas autore ir Aijas māsīca Daina Dzene. Pievērsiet uzmanību šī foto kreisajam stūrim – tajā redzama bilde, kurā pavisam maziņā Aija ir kopā ar tēvu Alex un māsu Lauru! © f64

Nu jau trīs gadus dziedātāja Aija Andrejeva (29) mitinās plašā un gaišā trīsistabu dzīvoklī Rīgas centrā. Vasaras gan lielākoties paejot vīra Toma laukos Matīšu pusē, taču šobrīd tāpat nāktos uzturēties Rīgā – joprojām pilnā sparā rit dziedātājas radošās jubilejas tūre «Soļi», kuras pēdējais akcents būs koncerts «Palladium» 24. aprīlī.

Dzīvoklis pieteicās pats

Dziedātājai Aijai Andrejevai dzīvē bieži sanāk dažādi pavērsieni. Savulaik tēvs, pazīstamais rokdziedātājs Alex, piekodinājis, lai nekad nemainot savu uzvārdu pret kādu vienkāršu Bērziņu vai Kalniņu, taču pēc kāzām ar uzņēmēju Tomu Bērziņu viņa pēc pases ir tieši Bērziņa. Tāpat Aija savulaik nespējusi iedomāties, ka varētu dzīvot kaut kur citur, nevis Pārdaugavā. «Par centru pat nedomāju, taču pagadījās šis dzīvoklis, ko mums ieteica draugi, atnācām un apskatījāmies, viss patika,» »Vakara Ziņām« stāsta Aija. «Būtībā šis dzīvoklis atnāca pats pie mums. Mēs ar Tomu dzīvojām Ķīpsalā, taču mājai nomainījās saimnieks, sapratām, ka tiks paaugstināta arī īre, un vispār – gribējām nobāzēties ilgtermiņā un nopietnāk. Blakus tagad dzīvo mans kolēģis Egons Dombrovskis, Liepājas teātra aktieris, ar sievu – no rītiem, tīrot zobus, varu pieklauvēt pie sienas un pakliegt – sveiks, kaimiņ! Biju ciemos un apvaicājos, vai kaut kur apkaimē nav pieejami brīvi dzīvokļi. Jā, blakus tieši esot atbrīvojies dzīvoklis, to varot apskatīties. Un viss! Tik vienkārši! Pēc pusgada jau mēs te bijām iekšā.»

Pa pilsētu kājām vai ar tramvaju

Plašais trīsistabu dzīvoklis atrodas Bruņinieku ielā, tā ir saimnieka māja («Mūsu saimnieks ir īsts godavīrs, tāds kārtīgs latvietis!» ar cieņu balsī saka Aija), nopirktas īres tiesības. «Šeit dzīvoja kungs, jau gados, kopā ar mammu. Viņa nomira jau pirms kādiem 20 gadiem, viņš te dzīvoja viens pats. Šis kungs bija tā saucamais vācējs – vāca visu, ko vien varēja atrast, dzīvoklis bija pilnībā pievākts, aizkrauts, te nevarēja pat iziet, virtuvē bija palikusi maza, šaura ejiņa. Viņš pats te vairs pat nedzīvoja, tikai glabāja visu savākto, te bija kā noliktavā!» atminas dziedātāja. «Pat neskatoties uz to, ka dzīvoklis bija ļoti bēdīgā stāvoklī, remonts nebija sen veikts – te pat vēl bija tās zīmētās tapetes un logi laikam nebija mazgāti vismaz 20 gadus, tas bija ļoti saulains un gaišs, laikam tas arī nostrādāja.» Tā kā visi logi ved uz ielas pusi, tajā ir arī ļoti silti. «Vasarā tas gan nav diez ko patīkami, jo visu laiku ir saule, te var uzvārīties! Taču vasarās jau mēs tāpat lielākoties esam laukos,» saka dziedātāja. «Šeit visas kārtis sakrita: ļoti izdevīga vieta, jo tuvumā ir Ziedoņdārzs, varu visur aiziet kājām vai aizbraukt ar «džimbuli» (tā dziedāja dēvē tramvaju – red. piez.), ja vajag kaut kur mazliet tālāk. Tepat apkārt ir visi teātri, arī izklaides vietas. Bija grēks to neņemt, tas bija ļoti izdevīgs darījums.»

Sadzīve četratā

Dzīvoklī kopā ar Aiju un viņas vīru Tomu mitinās vēl divi «īrnieki»: kaķene Lote un baltais Maltas zīda sunītis Dada, kas, cita starpā, nācis no Aijas draudzenes Olgas Rajeckas mājām. Ar degunu abu mīluļu klātbūtni šeit nesajust. «Tas jau no cilvēkiem atkarīgs, vai mājdzīvnieku specifiskā smaka ir jūtama vai nav,» norāda mūziķe. Savulaik viņas «firmas zīme» bija divi dauzonīgi Džeka Rasela terjeri, taču ar tiem šķīrusi dzīve – abi palikuši pie dziedātājas bijušā drauga, jo tolaik Aija tikai meklējusi savu nākamo dzīvesvietu. Taču abi ir dzīvi un veseli, sapazīstināti arī ar Dadu. Sunīte tiek pastaigās, taču kaķene Lote gan uzturas mājās. «Kad braucam uz laukiem, ieliekam kaķi kastē un vedam līdzi.» Kaķi sauc par Loti, taču mājās par Muri, dažkārt par Nikiju Mināžu vai Armēni. Kāpēc par Armēni? «Es nezinu, vienkārši Toms viņam izdomāja kādus miljons vārdus!» smejas Aija. Nekādu skādi abi dzīvoklī nav sadarījuši – mazliet ieskrāpēta dīvāna maliņa, nedaudz «pamocīts» paklājs, bet tie ir sīkumi, tas neskaitās. «Kad Dada bija maziņa, tad kaut ko sagrauza, bet tad mēs bijām citā dzīvoklī – viņai patika sagrauzt kurpēm papēžus, bet tagad viņa to vairs nedara,» atminas saimniece. Kur naktīs uzturas abi mājdzīvnieki? «Kaķis un suns guļ ar mani – tur nav variantu! Viņi nemaz nekam citam nepiekristu!»

Vīram «zelta rokas»

Kad Aija izrāda savu dzīvokli, ik pa laikam ar lepnumu nodemonstrē, ka, lūk, šo te plauktu savām rokām izgatavojis Toms, to arī pielabojis vīrs. Atbildīgais par sadzīviskajiem momentiem būtu skaidrs, bet kas ir Aijas pārziņā? «Viss, kas attiecas uz māju sajūtām, ir mans. Piemēram, kur būs piekārta tā vai cita glezniņa, kur stāvēs sveces, kā būs izkārtoti spilveni un tamlīdzīgi. Hmm, bet ko tad es esmu izdarījusi šajā dzīvoklī? Tiešām – ko? Lauku dzīvoklī mēs balkonu taisījām, krāsojām un dēļus sitām – tur es pamatīgi strādāju, bet šeit laikam tiešām neesmu pielikusi pirkstu. Taču gan jau vēl paspēšu!» prāto dziedātāja. Vai šī ir ģimenes ligzdiņa uz mūžu? «Es uz to ļoti ceru. Šī dzīvokļa izvēle bija praktisks, pragmatisks un racionāls lēmums.» Bet kur atvēlēta vieta bērnu gultiņai? «Istabā!» atjoko Aija. «Kad būs bērns, tad arī par to domāsim!»