Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Klāt jaunā pludmales volejbola sezona, pārmaiņu atkal netrūkst

© f64

Naktī no pirmdienas uz otrdienu Ķīnas pilsētā Fužo startēs jaunā FIVB pludmales volejbola sezona. Sezonas startā ieplānots OPEN tipa turnīrs, bet nedēļu vēlāk arī šīs sezonas pirmais „Grand Slam” posms Šanhajā. Latviju šajos turnīros pārstāvēs trīs dueti.

Aizvadītā sezona Latvijas pludmales volejbolam bija ļoti veiksmīga. Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sezonu iesāka lēnīgi, bet tās turpinājumā dominēja FIVB Pasaules kausa tūres ietvaros, izmisumā dzenot ierastos šīs sporta veida līderus no Brazīlijas, ASV, Vācijas utt. Sezonas noslēgumā tas vainagojās ar to, ka Latvijas duets uzvarēja Pasaules ranga kopvērtējumā, bet Jānis Šmēdiņš sezonas noslēgumā tika pie piecām individuālajām balvām, tiekot atzīts par aizvadītās sezonas labāko gremdētāju, labāko cēlāju, labāko uzbrukuma spēlētāju, pludmales volejbolistu ar sportiskāko garu, kā arī, kopā ar Aleksandru Samoilovu kļuvis par šīs sezonas labāko duetu, uzvarot arī FIVB ranga kopvērtējumā.

Pēc sezonas sarunā ar portālu Sportacentrs.com Kreilis (Šmēdiņa iesauka) izteicās skaļi, bet patiesi: „Lai uzvarētu, pretiniekiem mūs jāpārsteidz!” Tieši tā tas arī ir, Samoilovs un Šmēdiņš jaunākais aizvadīja ļoti labu sezonu, un šobrīd pat grūti iedomāties, kas abiem varētu traucēt turpināt tādā pat veidā. Samoilovs un Šmēdiņš 2013. gada vasarā uzvarēja trijos Pasaules Kausa posmos (Korrientesā, Maskavā, Durbanā), vēl tika izcīnīti divi sudrabi (Hāga, Roma) un viena bronza (Sanpaulu). Volejbolisti kļuva arī par Eiropas vicečempioniem (Klāgenfurte), kas kopvērtējuma deva pirmo vietu Starptautiskās Volejbola Federācijas (FIVB) Pasaules Kausa reitingā. Saša ar Jāni kļuva par pirmajiem eiropiešiem, kas izpelnījušies šādu godu.

Starpsezonu treniņnometni aizvadītās sezonas labākais duets aizvadīja sev ierastajā Ēģiptē, kur treniņu apstākļi ziemā ir ļoti pateicīgi. Gatavošanās procesā nekādas lielās izmaiņas netika veiktas, un puiši gatavojās pēc jau pārbaudīta plāna. Treniņnometnes beigās Hurgadā bija ieradušies arī vācieši Valkenhorsts un Vindšeifs, pret kuriem Latvijas komanda dabūja sajust arī spēles garšu. Lielāko daļu ziemas kopā ar Samoilovu un Šmēdiņu kopā gatavojās arī Ruslans Sorokins un Edvarts Buivids. Ja sākotnēji Sorokina izvēle sev par pārinieku ņemt gados jauno (šobrīd 20 gadi) Buividu daudziem šķita neloģiska, tad tagad pesimistu kļuvis ievērojami mazāk. Lai gan darba vēl ļoti daudz, pieredzējušie kolēģi Buivida progresu vērtē ļoti atzinīgi. Izskatās, ka arī Ķīmija komandā veidojas daudz labāka, nekā tā bija Sorokina un Toms Šmēdiņa apvienībā. Ļoti labu sportisko formu pirms sezonas starta ir sasniedzis tieši pieredzējušais Sorokins, kuram nu būs jākļūst par komandas līderi un jaunā Buivida pacietīgu skolotāju. Ruslans gan atzīst, ka darba komandas veidošanās procesā vēl ir ļoti daudz (spēles saikne pagaidām nav jūtama), taču progress ir. Skaidrs, ka rezultātu no šīs komandas varēsim sagaidīt (prasīt) ne ātrāk kā vasaras vidū. Līdz tam jāvēl būt pacietīgiem pašiem un arī līdzjutējiem.

Labā noskaņojumā uz Ķīnu devušies arī Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Solovejs. Mārtiņš ziemas sezonu atkal pavadīja Turcijā, „Halkbank” komandas rindās izcīnot jau trešo šīs valsts ziemas čempionāta zeltu. Aleksandrs tikmēr Aigara Birzuļa vadībā gandrīz visu ziemu svīdis pludmales sporta centrā „Brazīlija” kopā ar citiem „Mārtiņa Pļaviņa Sporta kluba” pārstāvjiem. Aprīļa sākumā kluba sportisti aizvadīja treniņnometni Ventspilī, kur lika pamatus šai sezonai. Par Pļaviņa spēles kvalitātēm šaubās tikai retais, bet šajā ziemā labi pielicis izskatās arī Solovejs, līdz ar to sezonas sākumam komanda ir gatava.

Nelielu satraukumu Solovejam radīja īsi pirms došanās uz Ķīnu gūtais potītes savainojums, taču pēdējās ziņas jau no Fužo pilsētas liecina, ka viss būs labi, potīte dzīst un domājams, ka sacensību gars arī mazinās domu par sāpēm. Lai gan Pļaviņš šosezon ir plānojis uzspēlēt arī kopā ar vienu no klasiskā volejbola izlases līderiem Hermanu Egleskalnu (abi kopā trenējās jau aizvadītās vasaras beigās), šobrīd viņš vēl ir Francijā, kur cīnās kluba rindās. Arī pēc atgriešanās mājās Hermans uzreiz nemetīs sporta apavus stūrī un basām kājām uz pludmali neskries, bet gan aizvadīs pāris spēles Latvijas izlases rindās EČ kvalifikācijas sacensībās.

Tā nu sanācis, ka sezonu ar pamatturnīru trešdienas rītā uzsāks Samoilovs/J.Šmēdiņš un Pļaviņš/Solovejs, bet Sorokins/Buivids iestartēs ar kvalifikāciju jau otrdienas agrā rīta stundā.

Nozīmīgas izmaiņas notikušas arī citu valstu komandās. Vienā tīkla pusē vairs neredzēsim aizvadītās sezonas ranga vicelīderus Bruno Šmits un Pedro Salgado. Pirmais nu mēģinās spēkus kopā ar Alisonu Kerutī, bet otrais cīnīsies kopā ar veterānu Emanuelu Rego. Izmaiņas ir arī citu valstu duetos, taču vai tās kļūs pieminēšanas vērtas, redzēsim jau sezonas laikā.

Labā ziņa pludmales volejbolistiem ir tā, ka FIVB bosi nedaudz palielinājuši balvu fondu, kas skaidrs, ka motivēs sportistus nedaudz vairāk. Lai gan līdz tenisa apjomiem vēl tālu, ceturtdaļsolis uz priekšu ir sperts. Kopējais FIVB Pasaules kausa tūres balvu fonds šosezon ir 10,2 miljoni ASV dolāru.

To, ka jaunā pludmales volejbola sezona būs interesanta, apliecina arī tas, ka augstāk lasāmajās rindkopās netika pieminēti vēl vairāki mūsu vadošie dueti. Toms Šmēdiņš un Jānis Pēda sadarbību uzsāks maijā, bet savi plāni ir arī Haraldam Regžam / Armandam Āboliņam, Rihardam Finsteram / Edgaram Točam. Visi šie pāri šovasar plāno spēlēt ne tikai Latvijas turnīros.

Ja runājam par turnīriem Latvijā, tad noteikti jāpiemin tas, ka augusta pēdējās dienās Jūrmalā risināsies CEV Satellite sacensības, kur startēt plāno ne tikai visi labāko mūsu „bīčeri”, bet arī citu valstu vadošie dueti.

Skumji, ka publiski pieejams pagaidām nav Latvijas čempionāta kalendārs, taču arī tas pēc neoficiālas informācijas neizskatās nemaz tik slikti. Būšot gan „Saulkrastu Kokteilis”, gan čempionāta posms Daugavpils pusē.

FIVB Pasaules kausa tūres kalendārs 2014

PK posms (Ķīna; Fuzhou Open) 22. - 26. aprīlis

Grand Slam (Ķīna; Shanghai PPTV Grand Slam) 29. aprīlis – 3. maijs

PK posms (Meksika; Puerto Vallarta Open) 6. - 10. maijs

PK posms (Krievija; Anapa Open) 28. maijs - 1. jūnijs

Grand Slam (Krievija; Moscow Grand Slam) 11. - 15. jūnijs

Grand Slam (Vācija; Berlin smart Grand Slam) 18. - 22. jūnijs

Grand Slam (Norvēģija; Stavanger Grand Slam) 25. - 29. jūnijs

Grand Slam (Šveice; Gstaad Grand Slam) 8. - 13. jūlijs

Grand Slam (Nīderlande; The Hague Grand Slam) 15. - 20. jūlijs

Grand Slam (ASV; Long Beach Grand Slam) 22. - 27. jūlijs

Grand Slam (Austrija; Klagenfurt A1 Grand Slam) 30. jūlijs - 3. augusts

Grand Slam (Polija; Stare Jablonki Grand Slam) 20. - 24. augusts

PK posms(Ķīna; Xiamen Open) 7. - 11. oktobris

PK posms (Katara; Doha Open) 4. - 8. novembris

PK posms (Indija; Chennai Open) 25. - 30. novembris

PK posms (Francija; La Réunion Open) 3. - 7. decembris

PK posms (Dienvidāfrika; Durban Open) 9. - 14. decembris